13:36:08 24.04.2024
Stiri

Rusia îi caută ÎNLOCUITOR lui Igor Dodon, deoarece acesta l-ar fi DEZAMĂGIT pe Putin: „Rusia nu a dorit ca PSRM să câștige aceste alegeri, Rusia nu a dorit ca Dodon să câștige la prezidențiale...”

Actualitate 13.07.2021 10:41 Vizualizări5852 Autor: Ziarul National
Rusia îi caută ÎNLOCUITOR lui Igor Dodon, deoarece acesta l-ar fi DEZAMĂGIT pe Putin: „Rusia nu a dorit ca PSRM să câștige aceste alegeri, Rusia nu a dorit ca Dodon să câștige la prezidențiale...”


Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, ar fi fost trecut pe linie moartă de Kremlin, iar în curând i se va găsi un înlocuitor. Dodon l-ar fi dejamăgit pe Vladimir Putin de cel puțin două ori, iar din acest motiv Rusia nu a vrut să sprijine un perdant la alegerile parlamentare de duminică, dar nici la prezidențialele de anul trecut, crede analistul occidental Vladimir Socor.

„Participarea foarte redusă a alegătorilor din stânga Nistrului, dar și din Găgăuzia face parte din politica generală a Rusiei față de aceste alegeri. Rusia nu a dorit ca PSRM să câștige aceste alegeri. Categoric, Rusia nu a dorit ca PSRM să câștige nici în alegerile prezidențiale din 2020. Rusia nu i-a mobilizat pe alegătorii din Transnistria, nu i-a mobilizat nici pe gastarbeiterii din Rusia să voteze pentru PSRM. Rusia n-a acordat socialiștilor nici propagandă prin televiziune, nici vizitele lui Dodon la Vladimir Putin, nici implicarea Bisericii Ortodoxe Ruse, nici măcar un împrumut pe care Rusia îl oferise la alegerile trecute, un ajutor cu vaccinul anti-COVID foarte modest, un număr foarte mic. Deci, Rusia a dovedit cu prisosință că nu dorește victoria PSRM, în parte și deoarece socialiștii și, persoanl Igor Dodon, au dezamăgit Rusia. Prima dată când nu au câștigat alegerile din 2019, acceptând controlul lui Plahotniuc asupra PSRM și apoi pierzând alegerile prezidențiale din 2020. Deci, dl Dodon a dezamăgit Rusia crunt de două ori, acum dl Dodon este un abducted perdant...”, a declarat Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Rusia nu a sprijinit Blocul electoral al „Comuniștilor și Socialiștilor” pentru că nu dorește să preia întreținerea economică a R. Moldova și nu dorește să-și complice și mai mult relațiile cu Occidentul, după complicațiile imense pe care le are cu Ucraina.

„Alt considerent este că R. Moldova nu prezintă interes strategic pentru Rusia. Da, Rusia este un imperiu al răului și dorește să restabilească vechiul imperiu, dar Rusia nu urmărește această prioritate absolută în toate regiunile și în același timp. Rusia are o agendă graduală și R. Moldova în această perioadă nu se numără printre prioritățile ei. Dacă Rusia ar fi reușit să aducă la putere PSRM sau o coaliție prorusă de stânga, Rusia ar fi fost obligată să preia întreținerea economică a R. Moldova”, a punctat Socor.

Potrivit analistului occidental, Rusia dorește să mențină R. Moldova într-o zonă gri, cu o politică multi-vectorială sau echilibrată, așa cum propunea dl Dodon, și să dea UE și, eventual, României sarcina de a o întreține economic: „Rusia își dorește să aibă un pachet de blocaj în sistemul politic al R. Moldova. PSRM oferea un pachet de blocaj, să nu permită R. Moldova să meargă în mod consecvent spre Occident, dar să o mențină într-o mlaștină a politicii zise echilibrate”.

Socor a mai adăugat că Moscova i-ar căuta înlocuitor lui Dodon.

„Dar, între timp, Moscova va dovedi o deschidere, cel puțin la început, va demonstra o deschidere maximă pentru relații constructive cu guvernarea și cu președinta Maia Sandu. Cu puțin timp înaintea alegerilor, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a enunțat foarte clar obiectivul strategic al Rusiei. Îl parafrazez pe dl Lavrov: Rusia nu dorește o victorie completă a forțelor prooccidentale, așa s-a exprimat dl Lavrov, nu dorește o victorie completă a forțelor prooccidentale. Înseamnă că deja Rusia se dezamăgise de PSRM și de dl Dodon. Sigur, Moscova nu s-a așteptat ca PSRM să piardă la un asemenea scor, dar obiectivul Rusiei acesta era – să nu fie o victorie nelimitată a partidelor prooccidentale. De asemenea, Rusia își dă seama și a spus asta și Maria Zaharova, a spus-o și analistul cunoscut Fiodor Lukianov, cu puțin timp înaintea alegerilor: o mare parte a electoratului partidelor proeuropene nu este dușmănos față de Rusia. E o situație specifică a R. Moldova, pe care nu o întâlnim nici în Ucraina, nici în Georgia, nici în Azerbaidjan. Este o vulnerabilitate a R. Moldova față de Rusia.

Deci, ne putem aștepta ca în viitorul apropiat Rusia să manifeste deschidere față de relații constructive cu R. Moldova. Rusia va pune condiții, va pune condiții pentru redeschiderea pieței rusești pentru agricultorii din R. Moldova, va pune, probabil, condiții pentru un acord interguvernamental referitor la situația gastarbeiterilor din R. Moldova, mai ales în ceea ce privește drepturile la pensie. Rusia desigur că va dori să organizeze o vizită a Maiei Sandu la Moscova, precedată, probabil, de o vizită a ministrului de externe sau a prim-ministrului. O asemenea vizită era luată în considerare în anul 2019, dar nu a mai putut avea loc din cauza căderii guvernului Maiei Sandu de atunci”, a conchis Vladimir Socor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md