07:13:28 24.04.2024
Stiri

Vaccinul chinezesc care a provocat apariția variantei Lambda prin adaptarea coronavirusului

Actualitate 13.07.2021 11:40 Vizualizări1098 Autor: Ziarul National
Vaccinul chinezesc care a provocat apariția variantei Lambda prin adaptarea coronavirusului


Varianta Lambda a apărut în Peru în august anul trecut, iar acum este varianta dominantă în această țară, dar s-a răspândit în mai multe țări din America de Sud și inclusiv în Europa au apărut cazuri. În Chile a fost detectată în circa 30 la sută dintre cazuri.

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, s-ar putea să fi determinat o adaptare a coronavirusului ce a dus la apariția variantei Lambda, arată un studiu preliminar realizat de cercetători din Chile. Tocmai de aceea, autorii studiului sugerează că programele de vaccinare care se desfășoară în regiuni atinse de COVID ar trebui să se facă „sub o strictă supraveghere”.

Cercetătorii au plecat de la observația că Chile este una dintre țările care stă foarte bine la capitolul vaccinare, cu o rată mare de vaccinare a populației, dar cu toate acestea transmiterea virusului SARS-CoV-2 este ridicată. Populația a fost vaccinată predominant cu CoronaVac și mai puțin cu vaccinul bazat pe tehnologia ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau cu vaccinul AstraZeneca, ce se bazează pe tehnologia vectorului viral nereplicativ.

De altfel, programele de imunizare din țările sud-americane folosesc cu precădere vaccinuri din China și din Rusia, scrie newsweek.ro.

Varianta Lambda a apărut în Peru în august anul trecut, iar acum este varianta dominantă în această țară, dar s-a răspândit în mai multe țări din America de Sud și inclusiv în Europa au apărut cazuri. În Chile a fost detectată în circa 30 la sută dintre cazuri.

Deocamdată, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante „îngrijorătoare”, dar rămâne o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât de contagioasă este.

Studiul cercetătorilor chilieni, care este în procedură de avizare științifică, sugerează însă că varianta Lambda ar fi mai contagioasă decât varianta Gamma (varianta braziliană) sau varianta Alfa (britanică).

Și Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de infecție cu Lambda și a recunoscut că această variantă are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”.

Studiul chilian a vrut să verifice virulența variantei Lambda în raport cu sistemul imunitar, comparativ cu variantele Gamma și Alfa, și pentru aceasta s-au folosit probe de plasmă de la angajați din domeniul medical care erau deja vaccinați cu două doze de CoronaVac.

Acest vaccin funcționează pe bază de virus inactivat, iar studiile au arătat că provoacă anticorpi neutralizanți, dar în cantități mai mici decât în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală.

„Rezultatele noastre indică faptul că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac. Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, arată cercetătorii chilieni în concluziile studiului lor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md