17:42:20 25.04.2024
Stiri

Primul CÂȘTIG în judecată pentru ANI într-un dosar care ține de CONFISCAREA AVERII nejustificate a unui fost deputat

Actualitate 13.07.2021 12:21 Vizualizări3566 Autor: Ziarul National
Primul CÂȘTIG în judecată pentru ANI într-un dosar care ține de CONFISCAREA AVERII nejustificate a unui fost deputat


Statul ar putea confisca un apartament cu o suprafață de peste 300 de metri pătrați, situat în Centrul Chișinăului, care îi aparține fostului deputat Nae-Simion Pleșca.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Pleșca nu-și poate justifica această avere.

Curtea de Apel Chișinău a admis, săptămâna trecută, cererea de recurs a ANI împotriva încheierii din 17 mai 2021 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, casând astfel încheierea primei instanțe care îl absovea pe Nae-Simion Pleșca de confiscarea averii nejustificate.

Astfel, un apartament situat în centrul capitalei, cu o suprafață de peste 300 de metri pătrați, deținut de familia fostului deputat, a fost pus sub sechestru, iar decizia luată de magistrații Curții de Apel este irevocabilă.

Amintim că, în cadrul unei proceduri de control al averii din decembrie 2020, ANI a stabilit că fostul deputat și familia acestuia au admis o diferență substanțială între bunurile dobândite și veniturile realizate pe parcursul deținerii mandatului de deputat în perioada septembrie 2015 - martie 2019, în mărime de peste 830 de mii de lei.

Mai exact, fostul deputat împreună cu soția au încasat venituri în sumă totală de aproximativ 1,632 de milioane de lei, bani obținuți din extrageri financiare din conturi bancare, dintr-o rambursare a unui împrumut acordat propriului SRL, transferuri bănești internaționale și depozite bancare. În aceeași perioadă, însă, fostul deputat împreună cu familia sa au înregistrat mai multe cheltuieli decât venituri - de peste 2,464 de milioane de lei. Cheltuielile au fost deduse de către inspectorul de integritate din operațiunile efectuate, cum ar fi alimentare cu numerar pe conturile bancare, deschiderea unor depozite bancare, acordarea unui împumut de circa 1,8 milioane de lei, transferuri internaționale efectuate de către cei doi soți.

Nae-Simion Pleșca a declarat în apărarea sa că erorile respective au fost admise în declarațiile sale de avere din cauza faptului că banca i-ar fi furnizat date eronate.

Inspectorul de integritate a decis confiscarea averii nejustificate și a depus un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale privind îmbogățirea ilicită a fostului legislator.

Dacă actul de constatare al ANI pe numele fostului deputat va rămâne definitiv, averea nejustificată a lui Nae-Simion Pleșca urmează a fi confiscată în folosul statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md