21:16:19 19.04.2024
Stiri

Consumator de droguri, TORTURAT de poliție: R. Moldova a fost condamnată la CtEDO. Numele procurorilor și judecătorului de instrucție care au ignorat victima

Actualitate 13.07.2021 15:36 Vizualizări1584 Autor: Ziarul National
Consumator de droguri, TORTURAT de poliție: R. Moldova a fost condamnată la CtEDO. Numele procurorilor și judecătorului de instrucție care au ignorat victima


R. Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) la nouă ani după ce poliția a torturat un consumatoor de droguri, iar justiția națională a ignorat plângerile victimei.

Potrivit hotărârii pronunțate astăzi de CtEDO în cauza Maier v. Republica Moldova, statul nostru a fost obligat să-i achite reclamantului 7 500 de euro prejudiciu moral și 1 500 de euro - costuri și cheltuieli de judecată.

Potrivit avocaților de la „Promo-LEX” și Institutul pentru Drepturile Omului, care au pledat cauza victimei în fața Înaltei Curți de la Strasbourg, reclamantul se afla în iulie 2012, împreună cu un prieten lângă secția de poliție Codru, suburbie a capitalei, când au fost opriți de mai mulți polițiști.

Aceștia au fost reținuți, iar reclamantul - maltratat de mai mulți ofițeri de poliție, care l-au lovit minute bune cu picioarele în cap și corp timp de până la zece minute, iar scena a fost văzută de prietenul său.

Peste câteva zile, victima a depus o plângere penală la Procuratura în care a solicitat investigarea maltratării sale de către ofițerii de poliție, însă procurorii au refuzat să audieze martori și să inițieze proceduri penale. Ulterior, și judecătorul de instrucție al sectorului Centru a menținut ordonanțele și a respins plângerea reclamantului.

Procurorii care au refuzat pornirea urmăririi penale sunt Eugeniu Gore și Nicolae Geru. Controlul judiciar a fost realizat de judecătorul Borislav Babenco.

La doi ani după evenimente, o evaluare psihologică efectuată de Centrul de reabilitare „Memoria” a confirmat că victima a suferit de tulburări de stres post-traumatic. Reclamantul afirmă că polițiștii l-au descriminat și îi adresau insulte în timp ce îl maltratau.

„Această cauză reconfirmă încă o dată că Procuratura are încă deficiențe legate de procesul de investigare a faptelor de tortură, iar controlul judiciar în astfel de cauze poate să fie formal. De asemenea, CtEDO subliniază că poliția este afectată de stereotipuri legate de consumatorii de droguri, iar aceștia sunt tratați ca și infractori, mai puțin ca persoane dependente care necesită tratament”, a comentat avocatul Vadim Vieru de la „Promo-LEX”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md