Linkuri accesibilitate

Diplomația feminină a SUA la NATO


Fosta ambasadoare a Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison
Fosta ambasadoare a Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison

Joe Biden a numit tot o femeie în funcția de ambasador la NATO, pe Julianna Smith, pentru a o înlocui pe fosta senatoare de Texas Kay Bailey Hutchison, numită de Donald Trump.

Diplomația feminină a SUA la NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Ulterior, anul acesta, Kay Hutchison avea însă să se distanțeze total de Donald Trump după asaltul Capitoliului, pe care ea l-a condamnat în cei mai duri termeni.

Numirea Juliannei Smith se înscrie în strategia lui Joe Biden de a repara felul în care predecesorul său a tratat – poate voit – instituțiile europene și euro-atlantice. Într-adevăr, Trump, care în mod evident căuta să arate că dă o importanță secundă tuturor celor ce se întâmplă la Bruxelles, n-a mai numit pe nimeni ambasador la UE, după ce îl dăduse afară pe hotelierul Gordon Sondland, un om fără nicio experiență diplomatică, numit de el în 2019, dar care s-a întors împotriva lui după afacerea ucraineană, ba chiar a depus mărturie împotriva lui.

În 2019, Trump îl numise ambasador pe lângă UE pe acest Gordon Sondland, patronul unui lanț de hoteluri în SUA, care a primit postul de ambasador pe lângă Uniunea Europeană după ce a contribuit cu un milion de dolari la campania electorală a lui Trump (și care într-o vreme căuta în mod straniu să obțină acces la Casa Albă pentru românca Ana Birchall, cunoscută ca opunându-se reformelor anti-corupție în justiție, dar și pentru alți oficiali români).

Postul de ambasador la Bruxelles pe lângă UE rămăsese vreme îndelungată neocupat, iar numirea ca ambasador a unui favorit al președintelui ca răsplată pentru că a contribuit financiar la campanie este un fapt banal și perfect legal în SUA. Sondland fusese inițial foarte discret sosind în post la Bruxelles, așa încât a surprins faptul că numele lui a apărut în afacerea ucraineană ca unul din intermediarii între Trump și Kiev pentru a face presiune asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

La fel, Trump a tratat cu o foarte mare detașare NATO, pe care el a numit-o o organizație învechită (obsolete).

Noul ambasador SUA la NATO: Julianna Smith

Noua ambasadoare la NATO Julianna Smith a fost până acum consilieră pentru afacerile europene pe lângă secretarul de stat Antony Blinken. Ca mulți alți diplomați experimentați cu care Biden a știut să se înconjoare, și ea a servit în administrația lui Barack Obama: a fost atunci adjuncta lui Joe Biden, care era vice-președinte, în chestiunile de securitate națională între 2012 – 2013. Înainte de asta, ea a condus vreme de trei ani departamentul Europa și NATO pe lângă Pentagon, ministerul american al apărării.

Și mai devreme, Julianna Smith a condus programele pentru Europa în cadrul Centrului pentru Studii internaționale și Strategice (CSIS), un prestigios cerc de reflecție atlantistă din Washington.

Nu este vorba așadar de un patron de hoteluri care a contribuit la campanie, cum a fost cu Gordon Sondland, ci de o diplomată de cel mai înalt nivel, specializată în tot ceea ce privește NATO și Europa și care vorbește fluent germană și franceză (secretarul de stat Antony Blinken fiind la rândul lui un francofon desăvârșit).

Evident, felul în care o administrație SUA își tratează aliații se revelează și prin calitatea diplomaților aleși pentru a reprezenta Washingtonul.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG