/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19, în creștere. Ce spun specialiștii

missing
13 iulie 2021, ora 19:14

În ultimele zile, în țara noastră, este în creștere numărul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus, iar în luna august, ne-am putea confrunta cu un nou val pandemic! Potrivit autorităților, cele mai multe cazuri de infectare sunt de import, iar 13 dintre acestea au fost depistate la persoane care au revenit recent din Federația Rusă, țară ce se confruntă cu un nou val pandemic, generat de varianta Delta a virusului Covid-19.

Potrivit specialiștilor din sănătate, singura cale de a diminua numărul de infectați este vaccinarea. În context, în acest weekend, vor fi organizate două maratoane de vaccinare: sâmbătă – la Palatul Republicii, iar duminică – la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu.

Deși, comparativ cu nivelul european, incidența cazurilor de infectare din Republica Moldova este mai redusă, totuși, specialiștii anunță o creștere de 22 de procente, în ultimele șapte zile, comparativ cu săptămâna anterioară. Mai exact, este vorba de 497 de cazuri noi, față de 411 cazuri din perioada de referință.

Dintre acestea, 28 de cazuri sunt de import, 13 din Rusia, câte patru cazuri din Marea Britanie și Germania, trei – din Turcia și câte un caz din Kazahstan și România. Totodată, specialiștii în sănătate au precizat că, mâine, sunt așteptate rezultatele testelor la tulpina Delta a virusului Covid-19, la peste 20 de probe analizate într-un laborator din Germania.

Totuși, probabilitatea că noua tulpină este prezentă deja în Republica Moldova este mare. În acest weekend, autoritățile au anunțat că vor avea loc două Maratoane de amploare. Primul se va desfășura sâmbătă, pe 17 iulie, la Palatul Republicii, unde va avea loc doar rapelul cu Sputnik pentru cele peste 4000 de persoane, care s-au imunizat cu prima doză.

Cel de-al doilea Maraton, va avea loc, duminică, pe 18 iulie, în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie, din sectorul Malina Mică din capitală, de pe strada Nicolae Testemițanu.  Până în prezent, Republica Moldova a recepționat aproximativ un milion 248 de mii de doze de vaccin anti-Covid 19. Cel mai recent lot a ajuns în Republica Moldova, ieri, prin intermediul platformei COVAX. Este vorba de peste 151 de mii de doze de vaccin Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, din SUA.

Vaccinul se administrează intramuscular cu o singură doză și e recomandat persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani, spun specialiștii. Dozele urmează să fie distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țara noastră. În prezent, rata de imunizare la nivel național este de 14,3 procente, fără cetățenii vaccinați în afara țării. Cu ambele doze au fost imunizați peste 313 mii de persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram