‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMaria Tîrgoala, primar: Am restabilit 10 ha de pășune - fiecare parcelă de pământ...

Maria Tîrgoala, primar: Am restabilit 10 ha de pășune – fiecare parcelă de pământ e valoroasă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dezvoltarea și prosperarea unei localități depinde de un spectru larg de acțiuni pe care trebuie să le întreprindă APL, dar și locuitorii. 

Restabilirea învelișului vegetal natural și productivității solului sunt activitățile menite să contribuie la creșterea rezilienței la schimbări climatice ale terenurilor agricole, ecosistemelor, dar și la crearea condițiilor favorabile de viață pentru populație, inclusiv pentru dezvoltarea afacerilor.

Observăm că, în ultimii ani tot mai multe localități apelează la diferite proiecte care susțin aceste activități, astfel că suprafața restabilită cu învelișuri de ierburi atât a terenurilor de pășunat, cât și a terenurilor degradate, a fâșiilor de filtrare în jurul bazinelor de apă și a râurilor, benzilor de protecție pe versanți, crește.  

Maria Tîrgoala, primarul satului Onițcani, raionul Criuleni a povestit că în localitate erau circa 21 de hectare de teren degradat, care necesita intervenția de reabilitare urgentă. Astfel că, atunci când a aflat că proiectul UCIP IFAD a lansat apelul de recepționare a cererilor pentru obținerea granturilor de finanțare pentru reabilitarea învelișurilor de ierburi a terenurilor de pășunat, nu a stat mult pe gânduri și a depus dosarul de participare.

„Am aflat despre UCIP IFAD și apelul de recepționare a cererilor de finanțare lansat în luna aprilie a anului 2020. Analizând terenurile de care dispune la moment primăria Onițcani s-a decis de a depune cererea de finanțare pentru reabilitarea unei suprafețe de 10 ha de pășune. Dispunem pe o coastă de un teren de 21 de ha, care fiind degradat necesita o intervenție urgentă. Cererea a fost depusă în luna mai 2020. În luna octombrie 2020 am fost informați că cererea noastră a fost aprobată spre finanțare. Valoarea totală a grantului a constituit 115  975 de lei”.

Primarul povestește că au fost organizate audieri publice și intenția de restabilire a 10 ha de teren de pășune a fost susținută atât de localnici, cât și de Consiliul local. Această susținerea a motivat APL să mergem înainte cu proiectul dat și să facă tot posibilul pentru realizarea cu succes. 

„În urma concursului a fost selectat prestatorul de servicii, care urma să execute lucrările de reabilitare a pășunii. Cu părere de rău, ploile care s-au înregistrat în toamna anului 2020 nu ne-au permis să realizăm lucrările planificate. În primăvara anului 2021, prestatorul a finalizat cu succes activitățile. Pot să vă spun că la moment, învelișul de iarbă crește și se dezvoltă destul de bine. Deja, primăria urmează să realizeze prima coasă de igienă, o lucrare obligatorie care a fost prevăzută inițial”.

Primarul spune că necesitatea de a apela la sursele financiare oferite pentru restabilirea terenului a venit în primul rând, din dorința de a ajuta și a restabili suprafața degradată, dar și pentru a crea condiții favorabile pentru crescătorii de animale.

‹ adv ›

O condiție obligatorie, pe care APL trebuie să o îndeplinească este și faptul că după ce a fost restabilit învelișul de ierburi, pe parcursul primului an nu trebuie să permită pășunatul.

„Am explicat sătenilor care este procedura și totul este clar, deținătorii de animale respectă cerințele. Au fost folosite mai multe specii de plante ierboase cum ar fi: raigras, golomăț, păiuș și trifoi alb. Speciile de plante folosite pentru restabilire au fost selectate în dependență de zona noastră, dar și de condițiile de sol, climă, relief.  Luând în considerare faptul că, în marea majoritate a localităților din țara noastră numărul animalelor este în scădere, sperăm că prin intermediul activităților de restabilire a pășunilor vom motiva ca locuitorii să revină și să se implice în activități de creștere a animalelor cum ar fi vaci, capre, oi.

Maria Tîrgoala a specificat că pe tot parcursul perioadei în care au pregătit actele necesare au avut susținerea specialiștilor din cadrul unității UCIP IFAD.

„Am avut parte de o colaborare frumoasă, de succes, dar cel mai important am reușit să definitivăm un proiect atât de necesar și util pentru localitatea noastră. Este un proiect foarte bine venit care are menirea de a susține dezvoltarea localităților. Sperăm ca pe viitor, să putem să mai beneficiem de susținerea și suportul și altor programe pentru a dezvoltă mai multe activități menite să aducă beneficii atât mediului înconjurător, cât și localității”.

Pe final, Maria Tîrgoala a venit cu un apel către toți responsabilii din cadrul primăriilor din țară de a folosi această oportunitate, pentru că fiecare parcelă de pământ este valoroasă și doar cu implicare și responsabilitate se pot realiza lucruri și fapte bune pentru zonele rurale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›