‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUmflături pe tulpinile roșiilor - cauzele apariției

Umflături pe tulpinile roșiilor – cauzele apariției

‹ adv ›
‹ adv ›

Umflături, vezicule sau veruci – având mai multe denumiri populare fenomenul se întâlnește uneori pe tulpinile de roșii care cresc atât în sol deschis, cât și în teren protejat.

Merită oare îngrijorare?

Dacă ați observat că la roșii s-au format brusc mai multe umflături pe tulpină, în același timp nu se observă alte pete sau simptome suspecte pe frunze și tulpină, iar planta se dezvoltă normal, nu ar trebui să vă faceți griji.

Umflăturile  pe tulpinile culturilor de solanacee pot apărea oriunde, adică de la rădăcină până la vârf. Dar, de obicei, tulpina plantei este acoperită cu ele de jos în sus.

Nu vă panicați, pentru că, de fapt, motivul apariției umflăturilor este destul de simplu și banal: acestea nu sunt altceva decât… niște viitoare rădăcini.

Orice cultură are nevoie de un sistem radicular pentru a absorbi nutrienții și a îi distribui în toate organele plantei, așa planta crește și se dezvoltă normal.

Apariția rădăcinilor aeriene (accidentale) semnalează cel mai adesea că rădăcina principală, dintr-un anumit motiv, nu poate face față funcției sale, iar planta este gata să primească „atenția” care îi lipsește chiar din aer.

‹ adv ›

Acest lucru nu înseamnă deloc că roșiilor le lipsesc macro- sau micronutrienții. 

Rădăcini aeriene la roșii

Pot exista mai multe motive pentru care rădăcina nu își îndeplinește funcția pe deplin, iar în ajutor vin formațiuni noi de pe tulpină:

Deteriorarea sistemului radicular. Acest lucru se întâmplă adesea după transplantare. Chiar și în ciuda faptului că roșiile tolerează calm o răsădire, totuși, ele se confruntă cu un stres sever, chiar dacă i s-a produs și cea mai mică deteriorare a sistemului radicular.

‹ adv ›

Și pentru siguranță, ele formează rădăcini aeriene.

Umiditate ridicată a aerului. Plantele, după cum știți, au nevoie de apă pentru înrădăcinare. Aproximativ același proces are loc în timpul apariției rădăcinilor aeriene – umiditatea din jurul plantei este crescută.

Acest lucru este facilitat și de o aerisire slabă a serei. Și din moment ce plantele în seră au nevoie de umidificare la căldură, aceasta trebuie să fie însoțită de aerisirea spațiului. 

Aerare insuficientă a solului. Dacă ați udat frecvent, dar nu ați afânat bine sub plante, se poate forma o crustă care împiedică aerul să ajungă la rădăcini.

Ca urmare, solul se compactează și devine dificil pentru plante să „respire”. Pentru a preveni acest lucru în viitor, udarea roșiilor trebuie însoțită de o afânare atentă a suprafeței solului.

Situația este agravantă dacă toate aceste motive interacționează între ele.

Atenție! În cazuri rare fenomenul poate fi produs de boli cum ar fi fuzarioza sau verticilioza.

Cum puteți folosi umflăturile care apar pe tulpinile de roșii?

Dacă soiul de roșii este timpuriu și timpul încă ne permite, tăiați câțiva lăstari inferiori din plantă și puneți-i în apă, iar ulterior plantați-le în sol.

Apropo, același lucru se poate face și cu copileții sau lăstarii secunzi.

Rădăcinile aeriene, care au apărut chiar la baza tulpinii, pot fi pur și simplu acoperite cu sol. Acest lucru va oferi plantei un sistem radicular mai puternic, mai viguros, care va ajuta planta să aibă roadă frumoasă și bogată.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii