image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda ROȘCOVANU

Întreruperea procesului de filmare în mai multe secții și propagandă electorală; 538 de nereguli semnalate de Promo-LEX

Misiunea de Observare Promo-LEX a semnalat un număr de 538 de încălcări, dintre care 459 au fost calificate drept incidente de către echipa centrală. Printre cele mai frecvente se numără: ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot, agitație electorală sau PR negru în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

Au fost depistat deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane), sau încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare, sunt câteva dintre acestea.

Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În același timp, procesul de filmare a operațiunilor electorale a fost unul lipsit de continuitate pe alocuri, iar SIAS Alegeri a manifestat disfuncționalități sporadice”, susține Nicolae Panfil, director de programe al asociației.

Suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor au caracterizat în special procesul electoral desfășurat în contextul participării la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană.

Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor. Procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcționari electorali.

Rezultatele numărării rapide a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, realizată de către MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate din 600 de secții de votare cuprinse în eșantion, confirmă rezultatele preliminare stabilite de CEC, încadrându-se în marja de eroare de +-1.6% a eșantionului”, menționează Nicolae Panfil.

Comparativ cu scrutinul prezidențial din toamna anului 2020, numărul incidentelor din ziua alegerilor parlamentare a fost în scădere nesemnificativă (turul I cu (-22) și Turul II cu (- 40) incidente).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: