Deputat rus, responsabil de CSI: Moscova va consolida „factorul transnistrean”, dacă noua putere de la Chișinău va adopta un curs anti-Rusia

„Moscova va consolida „factorul transnistrean”, dacă noua putere de la Chișinău va adopta un curs anti-Rusia”, a declarat Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții, potrivit Interfax.

Foto: Simbol

„Politica Rusiei față de Moldova va depinde de noua guvernare aleasă. Dacă aceasta va respinge Rusia, atunci, desigur, noi vom acționa în consecință, în special, vom consolida factorul transnistrean”, a declarat Kalașnikov, luni, pentru Interfax, după rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Moldova.

În același timp, el a menționat că „situația creată nu va fi deloc ușoară, având în vedere faptul că regiunea transnistreană este acum situată între două forțe esențial ostile Tiraspolului”.

Potrivit deputatului rus, „declarațiile conciliante ale Partidului Acțiune și Solidaritate față de Rusia înainte de alegeri se transformă deja în unele pro-Europa,  pro-NATO, declanșarea unui scenariu agresiv în raport cu regiunea transnistreană și chiar într-o eventuală fuziune cu România”.

Kalașnikov afirmă că „anume acest lucru este inacceptabil pentru vorbitorii de limbă rusă, dar și pentru găgăuzi”.

„Dacă Maia Sandu va continua o astfel de politică, mascată sub o dorință falsă de cooperare cu Rusia, atunci aceasta suferi un nou fiasco, exact cum s-a întâmplat deja, de mai multe ori, cu predecesorii săi și, din păcate, țara nu va ieși din aceasta groapă”, a spus parlamentarul.

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii au ales astfel o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului. 

Cele mai multe voturi au fost acumulate de Partidul Acțiune și Solidaritate - 774 754, fiind urmat de BECS - 398 678. Pe locul trei a ajuns Partidul Politic Șor cu 84 185 de voturi. Astfel, cei trei concurenți electorali au primit „bilet de acces” în Parlament.


Pub