Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce urmează în orașul Bălți,…

Ce urmează în orașul Bălți, după ce Renato Usatîi și-a anunțat demisia din funcția de primar

Orașul Bălți rămâne fără primar, după ce Renato Usatîi, liderul blocului electoral care îi poartă numele și care nu a reușit să prindă un loc în Parlamentul de la Chișinău, a anunțat luni, 12 iulie, că renunță la mandatul de primar al orașului. În discursul său, Usatîi a menționat că lui „nu-i place să facă politică, astfel că-și va găsi o nouă ocupație” și că înainte de a renunța la mandat, își va lua o perioadă de concediu.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) ne-au spus că CEC va lua act de vacanța mandatului de primar de Bălți după ce Consiliul municipal Bălți va lua o hotărâre în acest sens.


Purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, spune că CEC va stabili data pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale în municipiul Bălți, după ce Usatîi își va prezenta demisia, iar consilierii locali vor desemna o persoană care să asigure interimatul funcției de primar de Bălți.

„Renato Usatîi trebuie să-și prezinte demisia. Consilierii locali vor desemna o persoană care să asigure interimatul funcției de primar de Bălți. Ulterior, Comisia Electorală Centrală va stabili data pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”, a declarat Sîrbu.

Purtătoarea de cuvânt a CEC a spus pentru ZdG că alegerile locale în municipiul Bălți ar putea să aibă loc în luna noiembrie a anului curent.

„Comisia Electorală Centrală a fixat data de 21 noiembrie pentru organizarea alegerilor locale noi în câteva localități din R. Moldova. Probabil că și la Bălți vor avea loc alegeri tot în această perioadă. Legislația electorală prevede că alegerile locale noi pot avea loc de două ori pe an: în primăvară și în toamnă (mai și noiembrie)”, a precizat Rodica Sărbu.

Renato Usatîi, liderul blocului electoral care îi poartă numele și care nu a reușit să prindă un loc în Parlamentul de la Chișinău, obținând puțin peste 4 la sută din sufragii, a anunțat luni, 12 iulie, că renunță la mandatul de primar al orașului Bălți.

Blocul electoral al lui Renato Usatîi, care poartă numele politicianului, nu a trecut pragul electoral de 7% pentru a accede în Parlament, obținând un scor de 4,10% din sufragii.

La Bălți, blocul lui Renato Usatîi s-a clasat pe locul trei, după numărul de voturi obținute. Cele mai multe voturi acolo le-a obținut Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor – 40,17%, acesta fiind urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – 27,34%.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat detașat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare.

În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat.