Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania a refuzat s-o extrădeze…

Lituania a refuzat s-o extrădeze pe Svetlana Tihanovskaia în Belarus

Lituania a trimis un refuz oficial la cererea autorităților din Belarus de a o extrăda pe Svetlana Tihanovskaia. Despre acest lucru a relatat pentru postul Belarus 1 procurorul General al Belarusului, Andrei Șved.

Minsk-ul a trimis în martie, curent, la Vilnius, o cerere de extrădare a Svetlanei Tihanovskaia.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a spus că „mai degrabă iadul va îngheța decât vom lua în considerare cererile dvs”. Vilnius-ul a precizat în primăvară că nu intenționează să satisfacă cererea parchetului din Belarus.Acum Minsk-ul are un răspuns oficial.

„Într-adevăr, documentele au sosit, pot confirma deja oficial refuzul Lituaniei de a o extrăda”, a spus Șved. El a subliniat în mod special că nu există nicio „motivație, pe baza a ce ne-au refuzat.”

Cu toate acestea, Minsk-ul continuă să primească asistență juridică de la Vilnius — de data aceasta în cadrul unui dosar penal privind genocidul poporului belarus.

Șved a anunțat despre ce ar dori să-l întrebe pe fostul președinte lituanian Valdas Adamkus. Procuratura consideră că Adamkus a fost membru al unui batalion lituanian care a participat la operațiuni punitive pe teritoriul Belarusului în timpul războiului.

„Avem o listă de batalioane SS punitive, inclusiv cele lituaniene. Este vorba despre o mie de oameni, printre care și un nume de familie bine cunoscut, inclusiv Adamkus. Am trimis o cerere de asistență juridică”, a spus Șved.

Printre întrebările adresate lui Adamkus, Șved a evidențiat mai multe: „Dacă a jurat credință Reich-ului nazist, dacă s-a alăturat benevol rândurilor Batalionului SS lituanian punitiv și despre natura relației sale cu „măcelarul din Minsk”, precum și despre participarea specifică la anumite operațiuni punitive ale unui anumit cetățean – domnul Adamkus”.

„Măcelarul din Minsk” a fost numit Antanas Impulsyavicius, comandantul Batalionului 2 al poliției lituaniene, care a fost ulterior redenumit Batalionul 12 al Schutzmannschaft. Această unitate a participat la uciderea în masă a oamenilor pe teritoriul Belarusului.

Adamkus însuși a numit suspiciunile Procuraturii Generale din Belarus „absurde”.

„Nici nu știu că au existat astfel de organizații, habar nu am ce au făcut și cine sunt acești oameni menționați de Procuratura Generală din Belarus. Pentru prima dată aud despre aceasta”, a comentat fostul președinte al Lituaniei solicitarea Procuraturii din Belarus. El a numit acest pas al autoritățile din Belarus „o încercare stupidă de a distrage atenția de la lupta belarușilor pentru libertate.”