Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „De câte ori merge ulciorul după apă, fără să crape”


Minutul electoral: „De câte ori merge ulciorul după apă, fără să crape”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Primul comentariu post-elctoral, semnat de Vasile Botnaru, Chișinău, 12 iulie 2021.

Minutul electoral: „De câte ori merge ulciorul după apă, fără să crape”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct

După ce au recoltat în autonomia găgăuză o cotă de popularitate de peste 80 la sută, Igor Dodon și Vladimir Voronin au obligația morală să se mute cu traiul la Comrat. Cu tot cu neveste, cu machieuze și cu bodyguarzii derutați, ori într-un sat de la periferia sudică a Republicii Moldova, ca să simtă pe pielea lor ce efecte au poveștile cu balauri pe care le-au vociferat fariseic nu doar în campania electorală. Acolo le-ar sta bine să se lamenteze în continuare că poporul nu are discernământul necesar ca să i se încredințeze soarta Moldovei Răsăritene întoarse cu fața spre Asfințit.

Nici promisiunea lui Ilan Șor să-și dea viața pentru bunăstarea poporului nu a avut efectul scontat, adică cel pe care l-a visat în buncărul său de lux. Nici măcar raionul Orhei nu i-a acordat o majoritate zdrobitoare.

Dar nici Cavcaliuc nu are unde reveni victorios din Italia, călare pe cal ori purtat în brațe de fanii impresionați de duioșeniile sale, povestite în lanul de grâu ori în fața sicriului metaforic. Și nici fostul premier Ion Chicu nu mai are cui vinde echidistanța sa de tehnocrat.

Când mă uitam la cifrele afișate nemilos de Comisia Electorală Centrală pe parcursul nopții, mă gândeam nu doar la marea responsabilitate ce le revine învingătorilor, dar și la lecția pe care o vor învăța zișii perdanți. Dacă se vor supăra pe „poporul lipsit de discernământ” și vor bombăni ca pasărea Phoenix a emancipării naționale ori își vor achiziționa câte un plămân de rezervă ca să-și justifice decalotarea, cum se zice la Văleni, atunci la următorul scrutin riscă să calce pe aceeași greblă.

Vorba dictonului: de nu se sparge, sigur crapă.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG