Linkuri accesibilitate

Observatorii internaționali: Alegeri corecte, dar deciziile CEC subminează încrederea în alegeri


Coadă la secția de votare, Chișinău, 11 iulie 2021
Coadă la secția de votare, Chișinău, 11 iulie 2021

Observatorii internaționali sub egida OSCE au spus că alegerile parlamentare moldovene din 11 iulie au fost competitive și bine organizate, în ciuda problemelor legate de finanțarea campaniei, dar și a gestionării inadecvate a litigiilor electorale.

Observatorii internaționali: Alegeri corecte, dar deciziile CEC subminează încrederea în alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

Îndoieli față de imparțialitatea Comisiei Electorale Centrale „au trezit îngrijorare”, iar „încrederea în CEC a fost subminată” de decizii ca cele privind numărul secțiilor de votare pentru diaspora și regiunea transnistreană, se spune în declarația observatorilor OSCE. Îngrijorări asemănătoare au exprimat și observatori străini și locali ai Asociației Promo-Lex.

Cea mai numeroasă și mai importantă misiune de observatori străini, reprezentând delegați din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a OSCE și a Parlamentului European, a anunțat că scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie a fost bine administrat, competitiv, iar libertățile în mare parte au fost respectate. Totuși, au fost puse sub semnul întrebării anumite decizii ale Comisiei Electorale Centrale, fapt care subminează încrederea în întreg procesul electoral. De asemenea monitorizarea finanțării campaniei electorale și rezolvarea contestațiilor și litigiilor necesită îmbunătățiri, atrag atenția observatorii OSCE/ ODIHR.

Colegii mei au observat transportarea sistematică a alegătorilor din Transnistria la secțiile de votare

Europarlamentarul David McAllister, șeful delegației Parlamentului European, a rezumat câteva concluzii preliminare: „Colegii mei au observat transportarea sistematică a alegătorilor din Transnistria la secțiile de votare. În acest sens, regretăm că CEC nu a reușit să reglementeze acest aspect. Unul din colegii noștri a observat o încercare de cumpărare a votului. Un alt aspect, și vreau să-mi exprim regretul, că deschiderea secțiilor de votare peste hotare și pentru Transnistria, numărul lor și locația, o controversă minoră, a ocupat loc central în această campanie. Constatăm multiplele cazuri de presiuni exercitate asupra primarilor și asupra altor autorități locale care au fost denunțași la CNA fără a fi prezentate probe”.

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), în concluzii sale preliminare, a spus că alegerile au fost competitive, libere și au respectat standardele internaționale. Fără incidente majore, campania a fost în general calmă, doar că în ultimele două săptămâni înainte de scrutin, s-a atestat declarații radicale și mesaje intolerante, cu lozinci discriminatoare și de incitare la ură. Lipsa de reacție din partea instituțiilor statului este îngrijorătoare, la fel și utilizarea resurselor administrative care nu ar fi oferit condiții egale concurenților.

Șeful Misiunii de observatori ENEMO, Zlatko Vujovici, a spus că ar exista neclarități în legislația electorală care lasă loc de interpretări. Totuși, neregulile depistate nu au afectat legitimitatea întregului proces.

„Alegerile au fost administrate eficient și într-un mod transparent de către autoritatea electorală. Deși unele dintre cele mai importante decizii ale Comisiei Electorale Centrale au pus sub semnul întrebării imparțialitatea unora dintre membrii CEC, campania electorală a fost competitivă, dar afectată de o serie de presupuse încălcări, inclusiv utilizarea abuzivă a resurselor administrativă, finanțarea ilegală și cumpărarea voturilor. Situația media polarizată și în mare parte părtinitoare, precum și distribuirea informațiilor false a limitat punctele de vedere politice prezentate alegătorilor de către candidații electorali. Întârzierile în soluționarea plângerilor, precum și deciziile incoerente în aspecte-cheie ale procesului electoral au afectat în plus securitatea juridică”.

În același timp șeful misiunii de observatori din partea CSI, Dmitri Kobițki, a remarcat organizarea bună a scrutinului, felicitând CEC pentru buna lor gestionare.

„Campania electorală s-a caracterizat prin o concurență dură a pretendenților electorali, nu întotdeauna s-a respectat însă cultura dialogului și normele etice. Observatorii din partea CSI nu au consemnat încălcări care ar fi putut influența rezultatele alegerilor”.

Potrivit șefului echipei de observatori ai Promo-LEX, Nicolae Panfil, numărul de incidente și de încălcări depistate a fost comparabil cu precedentul scrutin prezidențial. S-au constatat anumite dificultăți și disfuncționalități, dar nu în măsură să afecteze rezultatul final, a accentuat Panfil.

„În 15 cazuri, despre care v-am vorbit și ieri, pe parcursul zilei, am constatat zvonuri, tentative sau chiar situațiile de oferire a recompenselor materiale sau bănești alegătorilor. De regulă cazurile de tentative de corupere a alegătorilor au mers mână în mână cu fenomenul transportării organizate a alegătorilor. 11 cazuri au fost raportate de asemenea în ceea ce privește actele de violență sau intimidările în adresa alegătorilor, observatorilor și altor persoane”.

Atât reprezentanții CEC, cât și ai poliției au spus că parte din contestații și plângeri nu s-au adeverit, parte urmează a fi investigate suplimentar.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG