Cele mai bune sfaturi: Cum să te îmbogățești și să fii pregătit pentru o posibilă criză economică

12 Iul. 2021, 10:49
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2021, 10:49 // Slider //  MD Bani

Pentru a-ți crește averea, dar și pentru a fi pregătit în caz de o criză economică ai nevoie să-ți stabilești un plan financiar, iar pentru asta trebuie să urmezi câțiva pași. Iată 5 sfaturi care îți vin în ajutor. În același timp, nu uitați că trebuie să aveți și un plan de lungă durată, nu doar pentru o perioadă scurtă.

1. Faceți din economisire o prioritate

A economisi ar trebui să fie lege pentru cei ce vor să se îmbogățească. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la vacanțe, călătorii și alte dorințe. Asta doar înseamnă că o anumită sumă necesită a fi economisită. Pentru aceasta puteți folosi regula 50-30-20. Începeți prin a economisi sume mici și continuați să le măriți treptat.

2. Scăpați de datorii

Chiar și în timp ce economisiți, faceți eforturi pentru a vă reduce datoria, în special datoria pe carduri de credit cu dobândă mare. Aveți mult mai multă libertate atunci când nu aveți acele plăți.

Pentru a veni cu un plan de plată, experții recomandă să începeți prin a face o listă cu toate datoriile pe care le aveți, inclusiv soldurile și ratele.

Apoi stabiliți o strategie de rambursare. Două opțiuni populare sunt metoda „bulgăre de zăpadă”, care vizează mai întâi datoria cu cel mai mic sold și metoda „avalanșă”, care vă obligă să achitați mai întâi datoria cu cel mai mare TAE.

Rezerva de numerar nu este concepută pentru a vă îmbogăți, mai ales că ratele dobânzii sunt atât de mici. Dar trebuie să aveți bani disponibili pentru orice cheltuieli neașteptate.

3. Obțineți scorul de credit

Scorul de credit „este într-adevăr cel mai important număr din viața financiară, deoarece determină dacă primiți sau nu aprobarea pentru împrumuturi și linii de credit și, dacă da, cu ce rată a dobânzii”.

A avea un scor de credit „bun” sau „foarte bun” sau, chiar mai bine, unul „grozav” vă poate ajuta să economisiți mii de dolari în anii următori, cu rate mai mici la împrumuturi auto, credite ipotecare și chiar carduri de credit.

Unele dintre modalitățile prin care vă puteți îmbunătăți scorul de credit includ plata facturilor la timp în fiecare lună, scăderea ratei de utilizare a cardului de credit și monitorizarea scorului pentru erori.

4. Economisiți pentru pensionare

Chiar dacă jonglați cu alte obiective financiare mai imediate, gândiți-vă la viitor. Cei mai mulți experți recomandă să contribuiți cel puțin suficient pentru a obține rezultatul complet al angajatorului și să vă extindeți contribuțiile după cum puteți.

Dacă economisirea pentru pensionare este ultimul lucru pe care îl aveți în minte, încercați să vă schimbați mentalitatea. În timp ce pensionarea pare o cale îndepărtată, gândiți-vă la [economisirea pentru aceasta] ca acumulare de avere. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât investiți mai devreme, cu atât mai mult timp poate crește dobânda în creștere a banilor.

1 milion de dolari este mai ușor de atins dacă începeți devreme. Cineva care începe să investească la 25 de ani trebuie să investească mult mai puțini bani pentru a ajunge la 1 milion de dolari până la pensionare.

5. Asigurați-vă

Una dintre cele mai importante – și deseori, cele mai ignorate – părți ale planificării financiare este asigurarea. A avea un plan de asigurare poate acționa ca o plasă de siguranță și vă poate ajuta să evitați cheltuielile surpriză care vă pot duce la datorii.

Când oamenii se gândesc la planificarea financiară, în mod tradițional se gândesc în primul rând la activele de investiții. Dar „trebuie să vă gândiți la riscul de longevitate, riscul de a fi invalid, evenimentele de îngrijire pe termen lung și alte tipuri de asigurări, deoarece aceste lucruri sunt neprevăzute.

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău