image
Sursa foto: jurnal.md

Alegători decedați, transportare organizată a persoanelor și acte de violență la secțiile de votare

Reprezentanții Promo-LEX au anunțat constatările observatorilor privind desfășurarea scrutinului electoral. Potrivit lui Nicolae Panfil, director de programe al asociației, până la ora 14.00 au fost recepționate 340 de semnalări.

Nicolae Panfil spune că a fost raportat un caz la secția de votare din sectorul Centru, unde o alegătoare s-a prezentat cu copilul nou-născut în cărucior, dar nu i s-a permis să intre din motiv că e pandemie. Doamna a explicat că nu-l poate lăsa singur afară și a cerut să scrie o plângere, dar președinta BESV i-a răspuns să meargă acasă, să scrie plângerea după care să revină înapoi.

La secția de votare din regiunea Transnistreană, doi alegatori s-au înjurat din motiv că unul dintre aceștia instiga pe altul să voteze un concurent. Iar la Cantemir, Sadîc în afara secției de votare a avut loc un conflict între observatorul unui concurent și un membru BESV. Observatorul concurentului a acuzat membrul BESV precum că acesta a aruncat cu o piatră în el”, menționează Nicolae Panfil.

Potrivit directorului de program Promo-LEX, Nicolae Panfil, în Ceadîr-Lunga, un domn, s-a reținut în incinta secției de votare pentru a face agitație electorală în favoarea unui concurent, spunând ca alegătorii să nu voteze pentru „bărbați cu buzele vopsite”.

„Au fost semnalate 36 de cazuri de fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului”, susține Nicolae Panfil.

Printre alte semnalări raportate de către observatorii Promo-LEX, se numără deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 12 cazuri.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m–16 cazuri și prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției)– 24 cazuri.

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 constată că din totalul de 340 de semnalări raportate de către observatori până la 14:00, de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost prelucrate 266.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: