image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Veaceslav Ioniță: „Cel mai probabil azi vom înregistra cea mai slabă prezență la vot din toate scrutinele parlamentare”

Dinamica votului de până la orele 18:00 ne permite să estimăm o prezență totală la vot de circa 1,4 milioane de alegători, ceea ce reprezintă minimul istoric la alegerile Parlamentare din R. Moldova, a relevat exepertul economic Veaceslav Ioniță într-o analiză postată pe blogul său.

Expertul estimează că alegătorii aflați în Republica Moldova, fără stânga Nistrului vor ieși la vot în număr de 1 165 de mii de persoane, ceaa ce reprezintă minimul istoric absolut de la toate scrutinele din Moldova.

Alegătorii aflați peste hotare vor ieși în număr de circa 200 de mii de persoane, ceea ce va fi maxima istorică, pentru alegerile Parlamentare.

Recordul precedent a fost stabilit la alegerile Parlamentare din 2014, când diaspora s-a prezentat în număr de 73,3 mii de persoane.

Veceslav Ioniță consideră că alegătorii din stânga Nistrului se vor prezenta în număr de circa 35 de mii de persoane.

Astfel datorită prezenței slabe a celor din ţară şi o prezenţă bună a celor de peste hotare, diaspora va decide soarta la 14 mandate de deputaţi, Populaţia din stânga Nistrului la 3 mandate de deputaţi, iar cei din interiorul ţării la 84 de mandate, a conchis Veaceslav Ioniță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: