Antreprenorii votează: „Parlamentul să voteze legi care să stimuleze antreprenorii sau cel puțin să nu ne încurce” 

O guvernare profesionistă, mai puține scheme de corupție, stabilitate pe câțiva ani înainte și previziunea controalelor de stat. Sunt cerințele antreprenorilor către următorii deputați.  

Vlad Șuleanschi, fondator Smokehouse 

O guvernare profesionistă (cât de posibil), care are drept scop reforme de lungă durată, pe mai mult timp – cel puțin 2-3 ani. Parlamentul să voteze legi care să stimuleze antreprenorii sau cel puțin să nu ne încurce. Revizuirea legilor ce țin de afaceri, pentru că foarte multe din ele nu au sens în anul 2021, foarte multe din ele fac loc pentru abuz din partea funcționarilor publici. 

Pentru sectorul HoReCa, TVA 6% pe cel puțin 2 ani, ca să ne putem reveni după criza provocată de pandemie. Avem nevoie de o reformă administrativă reală. Reducerea din oameni care au funcții „importante”. Este nevoie și de reforma controalelor de stat, să fie mai mult consultative în loc de pedeapsă (evident, nu pentru acei antreprenori care abuzează constant de sistem).  

Și nu în ultimul rând – reforma fiscală. Taxele trebuie să fie clare, simple, cinstite și să fie transparență unde se cheltuie ele. 

Vlada Balica, Atu-Winery și ABS Recycling 

În primul rând, încetarea schemelor, lupta cu corupția mare, confiscarea averilor ilegale și penalizarea severă a celor corupți. Dar, în general, multe alte probleme derivă din corupție și mulți bani care ar trebui încasați în buget și folosiți pentru necesitățile statului.  

Anastasia Haraz, compania FloralSoul 

Avem nevoie de digitalizare totală, nu parțială, a tot ce ține de servicii fiscale, contabile, etc. O regulă care ar fi respectată de toți antreprenorii, nu doar de cei cărora le este comod. Este prea multă birocrație. Ea consumă mult din timpul unui antreprenor.  

Avem nevoie de revizuirea impozitelor în funcție de capacitatea financiară a afacerilor. Poate ar trebui o bază de date de afaceri, pe categorii, care ar fi ușor de accesat de oricine, mai ales comod pentru investitori. 

Victoria Novac, EduJoc 

Noi avem nevoie de stabilitate, securitate, un set de legi anticorupție și acte normative anticorupție respectate de toți actorii implicați. Instituțiile de stat să nu mai fie controlate politic și funcționarii să nu mai terorizeze oamenii de afaceri, dar să existe o colaborare fructuoasă între instituții și mediul afaceri. Sper mult ca următoarea clasă politică să fie schimbată, fenomenul corupției să fie diminuat, iar cei care au comis ilegalități să fie pedepsiți, doar așa vom putea înregistra progrese și o creștere a nivelului de trai. 

Aneta Zasavițchi, Asociația „MĂR”  

Așteptările pe care le are domeniul HoReCa de la următoarea guvernare, sunt legate în primul rând de atitudine. Aici avem în vedere, atât așteptările față de majoritatea stabilă din Parlament, cât și așteptările față de următorul Guvern. În eventualitatea unui nou val de infectări, sperăm să nu fim din nou lăsați în voia sorții.  

În același timp, cum am menționat anterior, ne dorim o predictibilitate a politicilor statului, fie că vorbim de legislativ sau executiv. Or, caracterul haotic al deciziilor, naște riscuri și consecințe neprognozabile pentru orice afacere, fie ea mică sau mai mare. De asemenea, pe această cale, vrem să le amintim tuturor politicienilor că, domeniul HoReCa, practic a fost sacrificat în această pandemie. Lipsă de ajutor, lipsă de atitudine și cel mai important și neașteptat pentru noi, denigrarea acestui domeniu prin atacuri nefondate sau exagerate, care au cauzat pierderi de imagine și de încredere, atât în rândul oaspeților noștri, cât și în rândul angajaților.  

Astăzi, ne ciocnim cu o problemă majoră, mulți angajați care au lucrat în domeniul HoReCa, nu vor să revină la muncă, se tem că istoria se va repeta. Un noul val, zero suport din partea statului, falimentul afacerilor și din nou șomaj.De fapt, cerem același lucru pe care l-am cerut și de la guvernările anterioare, o atitudine normală, profesionistă și un dialog constructiv, care să ne ajute să revigorăm acest domeniu, în urma șocului pandemic prin care am trecut de unii singuri, atât timp cât statul a privit neputincios în direcția noastră. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.