Medicii votează. „Este dureros pentru sistemul medical că avem atâtea persoane neasigurate”

Astăzi avem alegeri parlamentare anticipate. Ne-am propus să vedem cu ce probleme se confruntă medicii și ce așteptări au de la deputații ce vor fi aleși în noul Parlament. 

Iată ce au răspuns unii dintre ei la întrebarea „Dacă votul tău ar conta, ce schimbări concrete ai vrea să se producă?”

Medica de familie Aurelia Cotruță spune că ar vrea ca în Republica Moldova să fie majorate salarile la medici. 

„Ca medicii să nu fugă din țară. Avem o lipsă de cadre medicale. În sistemul medical e o gaură mare-mare, inclusiv de personal cu studii superioare, cu studii medii, cât și de infirmieri”.

Aurelia Cotruță subliniază că medicii fug din țară din cauza salariilor mici. Se vor schimba lucrurile după un noul scrutin? „Noi, cei care am rămas în țară, suntem mereu cu speranța că o să vină un nou Guvern mai bun și eficient și o să facă ceva mai bine decât a fost”, zice ea.

Pentru medica pediatră Tatiana Clișcovscaia una din „cea mai durută” problemă este lipsa unui mecanism de asigurarea medicală pentru toți cetățenii.

„Trebuie de făcut un mecanism ca toată lumea să fie asigurată, să aibă posibilitatea să beneficieze de investigațiile și medicamentele compensate.”

Pentru ea, unul din cele mai bune exemple de asigurare medicală este cel din Germania. „Câțiva ani în urmă am fost în Germania, unde  nu există om care să nu aibă poliță de asigurare. De exemplu, o persoană este șomeră sau  fără loc de trai, de aceasta are grijă asistența socială, care, prin anumite mecanisme, le fac asigurarea medicală. Sau alt exemplu: omul a lucrat, dar s-a concediat. În acest caz, angajatorul continuă să-i acopere polița lui de asigurare, până când persoana se angajează la alt loc de muncă, iar din contul salariului lui vor fi decontați banii care au fost achitați pentru asigurarea medicală”, povestește medica.

Tatiana mai spune că acum situația pandemică legată de Covid-19 a arătat că multe persoane de la noi nu au fost asigurate. „Este dureros pentru sistemul medical că avem atâtea persoane neasigurate”.

Ce așteaptă ea de alegerile parlamentare anticipate? „Aștept să fie mult mai bine decât a fost. Înțeleg că asta nu va fi peste noapte. E nevoie de timp ca să ne ridicăm din genunchi și să mergem înainte cu capul sus”, spune ea cu tărie. În final, medica mai adaugă cu speranță în voce că vrea ca cei plecați peste hotare să revină acasă. „Oamenii trebuie să înțeleagă că cetățenii noștri nu au plecat peste hotare pentru că le este mai dulce acolo. Am și eu o fiică peste hotare și aș vrea să revină acasă. Dar dacă vor fi create condiții, ei vor reveni”, ne mai spune medica.

Aliona Botnari, medică infecționistă, spune că ar vrea ca în Republica Moldova să se modifice finanțarea medicinei. 

„Și aici nu mă refer doar la salarii, dar la finanțarea domeniului, per general. Să fie create condiții mai bune în spitale, să se îmbunătățească asigurarea cu medicamente. Să fie acordată o mai mare atenție medicinei.”

Se va schimba ceva după noul scrutin? „Eu totuși sper că lucrurile o să se schimbe”, spune ea și, după o mică ezitare, adaugă „spre bine”.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.