Pe banii noștri: … și acum hai cu toții la vot

Credeai că această campanie nu se va mai sfârși? Uite că, în momentul în care citești acest newsletter, campania o putem considera terminată. Gata, mâine toată lumea tace și, la fel ca în jocul cu mafia, „orașul se culcă”, mafia își face treaba, iar pe data de 11 iulie, pe la orele 22:00, tot orașul o să deschidă ochii și o să vadă cine și ce a pățit.

Între timp, avem o rugăminte la voi. Vă propunem să contribuiți la scrierea livetext-ului nostru de duminică. Tot ce trebuie să faceți este să ne trimiteți o poză cum votați/după ce ați votat și să indicați ora și locul unde ați făcut-o. O puteți trimite pe adresa de e-mail a redacției [email protected], pe pagina noastră de Facebook sau chiar pe profilul personal al oricărui membru al redacției, care va avea grijă să îl transmită mai departe.

Acum, hai să vedem ce s-a mai întâmplat în această săptămână.

Luni, 5 iulie

Ultima zi de sondaje în campanie. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, în Parlament ar accede Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor.

Din numărul total al alegătorilor deciși, circa 43,5% și-ar dat votul pentru PAS, iar pentru BECS – 32,5%. Pentru Partidul Șor ar vota 7,8% dintre alegători. Potrivit codului electoral, pragul minim de reprezentare este de 5% pentru un partid și de 7% pentru un bloc electoral. Ultima cifră este relevantă mai ales pentru Renato Usatîi, care riscă să ia un procent prea mic pentru a ajunge în Parlament.

BECS i-a invitat pe reprezentanții PAS la o dezbatere pe o platformă independentă. Până la urmă, PAS a refuzat prezența la acea dezbatere. Dezbaterea pe platforma independentă a avut loc totuși a doua zi, fiind moderată de un jurnalist de la trustul NTV Moldova, care a intervievat candidații PSRM, prezenți doar ei și o tribună goală. Precizăm că postul NTV este controlat de deputatul socialist și candidatul la funcția de deputat Corneliu Furculiță.

Marți, 6 iulie

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să semneze un angajament public că nu va face alianțe cu Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), cu Blocul „Renato Usatîi” și cu Partidul „Șor”. Pentru a face totul foarte public și cu mult fast, membrii AUR au venit la sediul PAS și au organizat un protest.

Liderul AUR Vlad Bilețchi a intrat în sediul PAS și le-a înmânat reprezentanților partidului declarația publică. Totodată, Bilețchi a solicitat și o întrevedere cu Igor Grosu. Acesta, însă, nu era prezent la sediul partidului. Există și posibilitatea că cei de la PAS nu ar vrea să se vadă cu niște candidați AUR, cum ar fi Dorin Chirtoacă, care sar la bătaie la oponenți politici în timpul manifestațiilor publice.

Sergiu Litvinenco și Olesea Stamate (PAS) au declarat că au depus o sesizare la CEC de mai bine de o săptămână, pentru ca instituția să adopte o hotărâre prin care ar reglementa modalitatea de transportare a alegătorilor din stânga Nistrului în ziua de 11 iulie. De asemenea, au anunțat că liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon vrea să cumpere 70.000 de voturi din regiunea transnistreană cu câte 25 de dolari votul. Pe de altă parte, PSRM califică aceste învinuiri drept „folclor electoral”.

Miercuri, 7 iulie

La sediul PSRM, între membrii AUR și socialiști au avut loc altercații. Nu este clar ce au căutat cei de la AUR acolo, dar știind că este un partid care a încercat de trei ori să ajungă în Transnistria, a dormit inexplicabil în fața sediului SIS și a mers la PAS la „discuții”, nu își mai pune nimeni întrebări.

În fața clădirii PSRM, membrii Gărzii Tinere au format un cordon, pentru a nu admite accesul unioniștilor în clădire. Dorin Chirtoacă a primit o palmă peste față de la socialistul Alexandr Odințov.

Pe internet au apărut imagini cu Dodon, în care omoară mistreți închiși într-un țarc. Imaginile au stârnit oripilare pe rețelele de socializare.

AUR a mers să învelească monumentul lui Lenin în culioace. Din nou, așa acțiuni nu au explicație.

La ședința guvernului programată pentru această zi, au lipsit marea majoritate din componența guvernului. Astfel, ședința nu a putut fi organizată. Pe ordinea de zi era alocarea de bani suplimentari pentru alegeri.

Joi, 8 iulie

Comisia Electorală Centrală ar putea da în judecată guvernul că nu a dat bani pentru alegeri. Decizia a fost anunțată de președintele instituției, Dorin Cimil. Dacă tot statul face multe lucruri pe datorie – drumuri, reparații, achitare de salarii, vaccinare – de ce nu ar face și alegerile pe datorie?

Partidul Unității Naționale solicită excluderea Partidului Șor din cursa electorală. Formațiunea a depus o contestație la CEC pe subiectul „magazinelor sociale”, care au fost folosite pe larg în campania electorală a Partidului Șor.

La Moldova 1 au avut loc dezbateri. PAS a părăsit dezbaterile, iar în platou au rămas Ștefan Gligor, președinte al Partidului Schimbării, Vasile Costiuc, președinte al Partidului Democrația Acasă și Veaceslav Platon, reprezentant al candidatului independent Veaceslav Valico. Dacă Gligor cu Costiuc au împărțit înjurături și replici dure, Costiuc și Platon au împărțit castraveți. Dezbateri tare bune.

La Curtea de Apel a fost pronunțată o decizie cu privire la secțiile de vot din Transnistria. Potrivit acesteia, Comisia Electorală Centrală este obligată să deschidă maxim 12 secții de vot pentru cetățenii din stânga Nistrului, în loc de 44 – câte sunt acum. Decizia a fost luată la sesizarea reprezentanților PPDA pe lângă Comisia Electorală Centrală.

Vineri, 9 iulie

Pentru că decizia i-ar afecta direct, socialiștii și comuniștii au anunțat că protestează la Curtea Supremă de Justiție, unde ar urma să fie discutată o contestație a CEC în privința numărului de secții de vot pentru Transnistria. Deocamdată, nu se știe când Curtea se va întruni pentru a lua o decizie finală, cert este că blocul a promis organizarea de proteste inclusiv în ziua alegerilor, chiar la președinție. De ce președinție? Pentru că, de ceva timp deja, acolo s-au deschis porțile și în curte este loc pentru mai multă lume.

Astăzi mai multe partide și-au făcut conferințe de totalizare a campaniei electorale. Pe noi ne așteaptă sâmbătă – o zi a tăcerii, iar duminica – o zi a marii gălăgii.

Între timp, în Moldova

Angajaților Căii Ferate a Moldovei (CFM), rămași fără salarii luni de zile, li s-a propus o soluție. Potrivit unei inițiative lansate de președintele recent numit, Oleg Tofilat, angajatul va lua un credit în mărimea restanței salariale, iar CFM va achita dobânda și comisionul de administrare.

Ulterior, compania va lichida datoriile și nu va mai plăti dobânda, iar angajatul ar urma să închidă creditul cu banii încasați. Decizia de a accepta această propunere rămâne exclusiv la discreția muncitorilor.

Desigur, inițiativa a fost criticată dur, pentru că ar presupune ca salariații să trebuiască să intre în datorii.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.