Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Concert de lansare a orchestrei Municipale de Cameră „CAMERATA Chișinău"

   1997

Primarul General, Ion Ceban, a participat aseară la concertul de lansare a Orchestrei municipale de cameră „CAMERATA Chișinău", condusă și dirijată de Mihai Amihalachioaie, Maestru în Artă. Evenimentul organizat de Direcția Cultură s-a desfășurat în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu", iar cetățenii de onoare ai orașului Chișinău au fost printre invitații serii.

În debutul activității culturale, edilul capitalei a menționat că actuala administrație a Chișinăului își dorește aducerea la un nou nivel a vieții culturale a orașului. „Vrem să punem în valoare tot ceea ce avem noi mai frumos, inclusiv promovarea tinerelor talente. Iar în acest context, avem preconizate mai multe evenimente consacrate aniversării a 585 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. Avem toată deschiderea de a face mai multe lucruri și mai frumoase, dar solicităm și suportul Dvs. pentru a realiza aceste inițiative cât se poate de corect", a mai spus Ion Ceban.

La rândul său, conducătorul Orchestrei municipale de cameră „CAMERATA Chișinău", Dumitru Amihalachioaie, a declarat că echipa pe care o conduce este compusă din cei mai talentați tineri de la noi, mulțumind totodată părinților care i-au crescut și profesorilor de la instituțiile muzicale, care i-au format ca și instrumentiști. „Odată cu apariția acestei orchestre noi sperăm să aducem un suflu nou în educația muzicală a orașului nostru și în cultura noastră", a mai menționat dirijorul.

Publicul spectator a urmărit mai multe piese din creația compozitorilor clasici în interpretarea orchestrei de cameră, dar un recital de versuri, prezentat de actorul Nicolae Jelescu.  

Orchestra municipală de cameră a fost fondată în anul 2000, prin decizie CMC. Evoluția formației a fost marcată de un progres de reînsuflețire, astfel în prezent este compusă din absolvenți și studenți ai instituțiilor de profil, dar care au reușit deja să se afirme, fiind laureați ai concursurilor naționale și internaționale. Repertoriul orchestrei include lucrări de muzică clasică și simfonică.