Topul liceelor cu cei mai mulți elevi cu 10 pe linie la BAC, din ultimii cinci ani

My Post (4)

În 2017, trei eleve au reușit să obțină media egală cu 10 la examenele de bacalaureat, în 2016, unei singure eleve i-a reușit această performanță, în 2018, șase eleve au reușit să ia patru de 10 la BAC, în 2019 – 18 elevi și eleve au înregistrat acest succes, iar în acest an, ca și în 2019, 18 absolvenți au reușit să ia 10 pe linie la BAC. Rezultatele au fost prezentate în urma verificării cererilor de contestare. Echipa #diez a hotărât să realizeze topul liceelor din țară cu cei mai mulți elevi și eleve cu 10 pe linie la BAC, din ultimii cinci ani.

# Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din municipiul Chișinău – șase elevi

Maria Magdalena Pojoga – 2018

Maria Magdalena Pojoga recunoaște că era un pic stresată din moment ce conștientiza că rezultatele urmează să reflecte perseverența și ambiția de care a dat dovadă pe parcursul anilor. Eleva a fost scutită, cu 10 din oficiu, de examenul la limba engleză, ea a susținut în testul Cambridge Advanced English.

Luciana Apachiței – 2019

Luciana Apachitei a reușit să se alăture, după contestații, elevilor cu 10 pe linie la examene. „Nu mi-am pus în plan să am așa rezultate”. Totuși, tânăra a muncit mult pentru a le obține.

Victoria Rașcov – 2019

Victoria Rașcov a studiat la profilul real, prin urmare, a susținut probele la limba și literatura română, matematică și chimie. Tânăra a fost scutită cu nota 10 din oficiu de la proba de limba engleză.

Dana Țopa – 2021

Dana Țopa ne-a povestit despre experiența ei academică și despre cum a reușit să demonstreze că munca și efortul depus pe parcursul celor 12 ani de școală poate fi recompensat.

Laura Gherman – 2021

Laura Gherman spune că a început pregătirea pentru bacalaureat încă din toamnă. Ea a susținut examenul la limba și literatura română, istorie și chimie, iar la proba de engleză a fost scutită, fiindcă a susținut TOEFL-ul.

Dan Negru – 2021

Dan Negru a început pregătirea propriu-zisă a început în luna mai, cu câteva săptămâni înainte de desfășurarea sesiunii: „Dacă reușești să înveți constant pe parcursul celor trei ani de liceu, nu ai nevoie de o pregătire îndelungată și specială pentru așa-numita «probă a maturității»”.

# Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău – șase elevi

Ana-Maria Gore – 2018

Ana-Maria Gore, fiind la profil umanist, a scris examenele la limba și literatura română, istorie, matematică (examenul la alegere), iar de la testul de limba engleză a fost scutită, având certificatul de cunoaștere a limbii, TOEFL.

„Părinții se așteptau la rezultate bune, dar le ziceam să nu să se aștepte la foarte mult, spuneam că e foarte greu să ai o notă bună”, povestește Ana-Maria.

Ioana Vataman-Mărgineanu – 2019

Stresați de rezultatele examenelor de bacalaureat, mulți elevi nu dorm nopțile și verifică la fiecare cinci minute dacă acestea nu au apărut. Nu este și cazul Ioanei Vatamanu-Mărgineanu. Tânăra a aflat că are 10 pe linie în dimineața de după balul de absolvire, care a coincis cu frumoasa aniversare a zilei sale de naștere.

Laura-Andrea Schimbător – 2019

În sesiunea de bază a examenelor de bacalaureat, tânăra a luat, înainte de contestații, trei de 10. „Am fost mulțumită și de media de 9,75 obținută inițial. Totuși, am decis să scriu o cerere de contestație, deoarece singura notă de 9 a fost cea de la limba română, acolo unde baremul de verificare poate fi interpretat diferit de către evaluatori. Îmi ziceam că sunt realistă, fiind destul de sigură că nu voi reuși să acumulez cele trei puncte care mă despărțeau de nota 10. Acum realizez că eram, de fapt, sceptică.”

Ana-Maria Secrieru – 2019

Ana-Maria este o visătoare perseverentă, tânăra este convinsă că soarta nu trebuie să o lași în voia stelelor, ci să muncești mult pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Absolventa și-a dorit să ajungă în Marea Britanie pentru a-și continua studiile de licență. „Am depus din decembrie la o universitate din Marea Britanie și am primit o ofertă condiționată. Aveam nevoie de media 9,00 la BAC pentru a fi acceptată definitiv la facultate. O medie destul de mare, din această cauză, aveam emoții înainte de a-mi afla rezultatele.”

Mădălina Costețchi – 2021

Tânăra absolventă ne spune că, pentru ea, pregătirea pentru bacalaureat a fost rezultatul muncii consecvente pe parcursul a 12 ani de studiu: „Nu am învățat neapărat pentru acest examen, ci mai degrabă pentru satisfacerea necesității de a cunoaște și de a mă forma ca personalitate, ca om intelectual. Totuși, din martie, am început să fac câte un test de BAC pe zi, ceea ce m-a ajutat să fiu încrezătoare în mine însămi și să nu ezit la examene”.

Irina Cojocaru – 2021

Irina spune că toate materiile școlare i s-au părut interesante și a cules din fiecare lecție informația care i-ar putea ajuta în viitorul profesional. Cu toate acestea însă, are o dragoste aparte pentru limba și literatura română, făcându-i plăcere să citească și să scrie versuri. Drept dovadă servesc zecile de diplome la diferite concursuri de creație proprie, jurnalul său cu însemnări și, desigur, portofoliul cu poezii.

# Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău – cinci elevi

Sorina Solonaru – 2017

Într-un interviu pe #diez, Sorina ne-a spus: „Eu cred că BAC-ul este bun, fiindcă e bazat pe cunoștințe și pe ceea ce înveți în toți acești trei ani. BAC-ul nu te reprezintă 100 %, nu înseamnă că dacă l-ai scris pe 8, atunci tu știi acest obiect de nota 8. E un fel de examen mai deosebit în viața ta, când vezi dacă tu ești în stare să-l susții. În viață oricum mai urmează examene și trebuie să fii pregătit pentru ele. Da, pot exista și întrebări mult mai pregătitoare de viață decât logaritmii la matematică, dar dacă am exclude BAC-ul acum, trebuie schimbată programa în întregime. La română, spre exemplu, aș vrea să fie mai mult analizată capacitatea de a susține o opinie”.

Corina Gîncu – 2018

Corina Gîncu spune că nu a avut emoții înainte de a afla rezultatele. „Eram sigură că am scris bine toate examenele de bacalaureat. După ce am aflat rezultatele, am fost fericită și am rămas mulțumită de mine și de propriile mele rezultate. Pot să afirm cu certitudine că m-am așteptat la astfel de rezultate.” Tânăra s-a prezentat doar la trei probe, fiind scutită de examenul la limba străină: „Am avut 10 din oficiu la examenul la franceză, deoarece am susținut testul DALF C1”.

Mihaela Eșanu – 2019

Mihaela este una dintre tinerii cu patru de 10 la examenul de bacalaureat din anul 2019. Tânăra a fost scutită de trei probe cu nota 10 din oficiu. Prin urmare, eleva nu a fost nevoită să se prezinte la examenele de BAC: limba și literatura română, fizică și limba străină (franceză).

Mădălina Avornicița – 2021

Pentru Mădălina Avornicița patru de 10 la examenul de bacalaureat nu a devenit o provocare, ci mai degrabă o confirmare a cunoștințelor și abilităților pe care și le-a format în 12 ani de școală.

Andreea Stici – 2021

La sesiunea de bacalaureat 2021, Andreea a reușit să realizeze visul oricărui elev. Dânsa a obținut 10 pe linie la limba și literatura română, matematică și chimie, iar de examenul la franceză a fost scutită fiindcă a susținut DALF-ul la începutul clasei a XII-a.

# Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din municipiul Chișinău – patru elevi

Ana-Maria Țulea – 2016

Examenele la matematică, chimie, română și italiană s-au dovedit a fi floare la ureche pentru tânăra absolventă. „Am făcut ore de matematică la centrul Icar și am făcut câteva ore de pregătire la chimie. În rest, m-am pregătit singură”, a declarat Ana-Maria.

Tânăra spune că a reușit asemenea performanțe pentru că a știut să își gestioneze corect timpul. „Chiar și eu încerc uneori să mă controlez și să nu pierd mult timp pe Facebook.”

Alexandra Duca – 2017

Alexandra Duca a susținut pe notă maximă examenele de BAC la limba și literatura română, chimie, istoria românilor și universală și a fost scutită de examenul la limba italiană, la care a obținut o certificare internațională.

Daniela-Patricia Covali – 2019

Daniela Covali este una dintre cei 18 tineri bravi care au reușit să ia 10 pe linie la examenul de BAC în 2019. Tânăra a susținut doar două examene, dat fiind faptul că a fost premiată la olimpiada republicană la limba și literatura română și a luat cu brio testul Cambridge.

Mihaela Lozan – 2019

În sesiunea de bacalaureat 2019, tânăra a avut patru de 10 la examene. Mihaela a studiat la profilul umanist și a susținut cu brio trei discipline: limba și literatura română, istoria și examenul la alegere. Tânăra a fost scutită de examenul la limba italiană pentru că a susținut examenul CELI.

# Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din municipiul Chișinău – doi elevi

Cristiana Grosu – 2019

Fiind înconjurată de medici, cel mai mare vis al Cristianei era să urmeze exemplul membrilor familiei sale. Prin urmare, timp de 12 ani de școală, eleva a muncit mult pentru a obține rezultate frumoase care ar ajuta-o la înscrierea în cadrul universității.

Cornelia Cobîlaș – 2021

Performanțele obținute sunt într-o strânsă legătură cu motivația internă și externă pe care o avem sau pe care o obținem pe parcurs. Cornelia Cobîlaș este una dintre tinerele căreia motivația i-a adus patru de 10 la examenul de bacalaureat.

# Liceul „Spiru Haret” din municipiul Chișinău – doi elevi

Maria Magdalenă Teacă – 2019

Maria-Magdalena a susținut trei probe de bacalaureat, fiind scutită cu 10 din oficiu de la examenul de limbă engleză. „Am susținut TOEFL, acesta fiind un atu pentru mine și oferindu-mi un pic mai mult timp pentru pregătire înainte de celelalte examene și mai puține situații stresante.” Tânără a luat 10 la istorie și chimie. „Când am aflat rezultatele inițiale, era ora 5.30 dimineața, pentru că eram nerăbdătoare, ca orice absolvent probabil, i-am trezit pe toți din casă cu lacrimi de bucurie. Cu toate că încă era 9 la limba și literatura română, pe lângă notele de 10 de la istorie, engleză și chimie, aveam o stare de euforie și nu credeam că pot fi mai fericită, pentru că mă așteptam la rezultate bune, dar nici chiar atât de bune.”

Nicolae Odagiu – 2019

Nicolae Odagiu este unul dintre tinerii care a reușit să susțină cu brio examenele. Chiar dacă a avut emoții mari, Nicolae era sigur că va obține rezultatele cu care se va putea mândri. „Am trecut și peste examenul maturității. Eram sigur că voi avea rezultate bune, dar mă așteptam la un scenariu un pic mai modest.” În cele din urmă, în carnetul de note la rubrica: „reușita la examenele de bacalaureat”, tânărul va avea patru de 10.

# Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din orașul Drochia – doi elevi

Ana Kalinovski – 2017

La examenul de bacalaureat eleva a reușit să ia nota 10 la toate materiile propuse. Ana a susținut examenele la limba și literatura română, istoria românilor și universală și matematică, fiind scutită de examenul la limba engleză, deoarece a obținut un certificat TOEFL.

Cătălina Baidauz – 2021

„Consider că cel mai important secret al învățării este studierea baremului la fiecare obiect, pentru că, știind pentru ce se oferă punctele, ai o strategie sigură de rezolvare a fiecărui test. De asemenea, eu m-am pregătit prin soluționarea testelor din anii precedenți; cred că practica este esențială în acest caz”, relatează absolventa.

# Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Bălți – doi elevi

Alina Tarlapan – 2019

În sesiunea de bacalaureat 2019, tânăra a fost scutită de la două examene, cu nota 10 din oficiu. Prin urmare, eleva nu s-a prezentat la proba de limbă franceză, deoarece obținuse certificatul DALF C1 și ulterior locul I la Olimpiada Republicană, și la proba de istorie, disciplina la solicitate, deoarece a luat locul III la Olimpiada Republicană.

Tatiana Sviriniuc – 2021

În sesiunea de bacalaureat 2021, tânăra a fost scutită de examenul de limba engleză, obținând nota 10 din oficiu ca urmare a deținerii unui certificat internațional de cunoaștere a limbii străine.

Următoarele licee au avut câte un absolvent cu 10 pe linie în ultimii cinci ani

Liceul Teoretic „Ion Pelivan”, Ialoveni – Ecaterina Bucovanu – 2018

Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Cimișlia – Olesea Panchiv – 2018

# Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”, Șoldănești – Gabriel Negru-Vodă – 2018

Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Chișinău – Ionela Tataru – 2019

Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Florești – Cătălina Barbaroș – 2019

Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din satul Pepeni, raionul Sângerei – Adriana Buțcu – 2019

Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, Ungheni – Elena Grosu – 2019

Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes”, Chișinău – Cvintilian Roșca – 2019

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Chișinău – Cristina Susanu – 2019

# Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Ungheni – Evelina Nuca – 2021

# Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău – Vlada Caraman – 2021

# Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni – Cristina Tîmbur – 2021

# Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Sângera – Eduard Mititiuc – 2021

# Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău – Cristina Dumitraș – 2021

# Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni – Daria Cerneavschi – 2021

# Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți – Magdalena Popa – 2021

# Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău – Eugenia Cerches – 2021

Un pic de statistică

# 2016 – dintre cei 21 524 de candidați care s-au înscris pentru a susține examenul de BAC în 2016, 11 609 candidați au promovat examenul de bacalaureat (53,95 %). Totodată, doar o elevă a luat 10 pe linie.

# 2017 – dintre cei 18 760 de candidați care s-au înscris pentru a susține examenul de BAC în 2017, 11 320 de candidați au promovat examenul de bacalaureat (60,34 %). În 2017 – trei eleve au luat 10 pe linie la BAC.

# 2018 – dintre cei 18 150 de candidați care s-au înscris pentru a susține examenul de BAC în 2018, 11 610 candidați au promovat examenul de bacalaureat (63,96 %). În 2018 – șase eleve au luat 10 pe linie la BAC.

# 2019 – dintre cei 17 165 de candidați care s-au înscris pentru a susține examenul de BAC în 2019, 11 610 candidați au promovat examenul de bacalaureat (67,63 %). În 2019 – 18 elevi și eleve au luat 10 pe linie la BAC.

# 2020 – examenul național de bacalaureat a fost anulat în anul 2020, elevii au primit diploma de BAC în baza mediei generale a celor trei ani de liceu. Respectiv, acest an nu-l vom putea lua în calcul.

# 2021 – dintre cei 16 773 de candidați care s-au înscris pentru a susține examenul de BAC în 2021, 11 844 de candidați au promovat examenul de bacalaureat (73,05 %). În 2021 – 18 elevi și eleve au nota medie 10,00 la BAC, numărul fiind același ca și în 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente