image
Sursa foto: Facebook/Diana Munteanu-Covila

Arsurile solare, un pericol pentru copii; Expunerea prelungită poate conduce la apariția cancerului de piele

Arsurile solare, în special la copiii mici sunt extrem de periculoase, deoarece pot avea efecte devastatoare la maturitate. Potrivit specialiștilor, arsurile solare cresc riscul de cancer de piele, iată de ce este important să le oferim maximă protecție și grijă.

Medicul dermatolog-cosmetolog Diana Munteanu-Covila susține că chiar și după 15 minute de expunere la radiațiile UV, pielea poate fi deteriorată, iar primele semne sunt vizibile de la 12 - 24 de ore. Din cauza faptului că radiațiile ultraviolete depășesc abilitatea melaninei de a proteja pielea, orice parte a corpului care este expusă la soare în mod necontrolat se poate arde, chiar și buzele, lobul urechii sau pielea capului.

Arsurile solare se produc în cazul expunerii la soare când pielea captează intens radiațiile UV. Bronzul, este metoda naturală prin care organismul nostru se apară de razele UV și ne atenționează că suferă și ar trebui să protejăm pielea. Melanina este pigmentul ce se produce atunci când ne expunem la soare, dar când radiațiile UV sunt prea mari, aceasta pierde capacitatea de a ne proteja și se produce o reacție numită arsura solară”, a spus medicul dermatolog-cosmetolog Diana Munteanu-Covila.

Toate persoanele sunt predispuse arsurilor solare, însă sunt și situații când riscul este cu mult mai crescut.

Cei mai predispuși la arsurile solare sunt persoanele cu fototip 1 și 2, adică cei cu pielea foarte deschisă la culoare, cu pistrui, părul blond sau roșcat și ochi albaștri. Deoarece pielea lor este programată genetic să producă o cantitate mai mică de melanină și respectiv, oferă o protecție mai scăzută.

Altă categorie predispusă la arsura solară sunt copiii, fiindcă au pielea subțire, fină și cu o protecție naturală imatură. În cazul micuților arsura solară poate surveni după primele 15 minute de expunere la soare în orele amiezii. Un factor de risc ce nu trebuie neglijat este alegerea destinației de vacanță. Cu cât suntem mai aproape de zona ecuatorială, cu atât mai mare este riscul de arsuri solare”, a mai adăugat medicul.

În cazul copiilor, arsurile solare pot fi extrem de dăunătoare pe termen scurt sau lung.

Arsura solară se manifestă prin mai multe simptome, printre care înroșirea pielii cu temperatura crescută la nivel local sau chiar febră, senzații de durere, arsură sau prurit cutanat. Altă manifestare poate fi apariția unor vezicule cu lichid transparent. Durerile de cap, greața și voma pot fi semne ale insolației.

La copii, sistemul nervos central nu este pe deplin dezvoltat și respectiv e mai puțin capabil de a-și regla temperatura internă. Expunerea prelungită la soare conduce și la deshidratarea organismului prin transpirație excesivă și lipsa unui aport mărit de lichide. Iar pe termen lung, arsurile solare repetate cresc riscul de cancer de piele”, este de părere medicul dermatolog-cosmetolog Diana Munteanu-Covila.

Medicul dermatolog-cosmetolog Diana Munteanu-Covila susține că o protecție solară reduce la minim bronzul prin absorbția razelor UV, iar folosirea corectă a produselor cu SPF este importantă în protejarea pielii copiilor.

Atunci când alegem crema de protecție solară pentru copii trebuie să ținem cont de factorul de protecție (SPF) care reprezintă puterea pe care o are crema respectivă și timpul protecției împotriva ultravioletelor. Acest indicator trebuie să fie 50.

Razele UV sunt de 2 tipuri UVA și UVB, crema cu spectru larg asigură protecția împotriva ambelor tipuri de ultraviolete. De asemenea, crema de protecție solară pentru copii nu conține parabeni și nici parfum. Cremele pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan sunt cele mai indicate, pentru că aceste două ingrediente formează un ecran protector ce sunt eficiente imediat după aplicare și nu sunt absorbite de piele”, menționează Diana Munteanu-Covila.

În cazul primul ajutor este important să ținem cont de următoarele recomandări.

Este recomandat să ne expunem pielea la soare atunci când radiațiile UV sunt la intensitate moderată sau mică, evitând intervalul orelor 11:00-16:00. Sunt binevenite utilizarea accesoriilor, precum ochelarii de soare și pălăria, haine din țesături naturale. Un alt aspect important este aplicarea unei cantități suficiente de cremă SPF pentru a atinge nivelul recomandat de protecție”, a mai spus medicul dermatolog-cosmetolog.

Arsurile solare, un pericol pentru copiiArsurile solare, un pericol pentru copii

Dacă măsurile de protecție nu au fost respectate și survine arsura solară cu alterarea stării generale este importantă acordarea asistenței medicale urgente. Iar dacă afectarea este limitată se pot aplica comprese cu apă rece sau hidratarea pielii cu loțiuni calmante. Nu se va ignora și hidratarea suplimentară în perioada următoare”, a adăugat medicul dermatolog-cosmetolog.

Totodată, aveți grijă ca bebelușii mai mici de un an să nu fie expuși razelor solare, deoarece pentru ei nu se recomandă folosirea cremelor cu factor de protecție UV, decât în cantități foarte mici, pe anumite zone.

Arsurile solare de gradul 1 sau 2 pot fi tratate la domiciliu, iar în cazul celor severe este obligatorie adresarea la medic. Medicația de bază include preparatele antiinflamatoare, inclusiv sub formă de cremă sau gel care vor calma inflamația și durerea asociată. Compresele reci vor scoate rapid disconfortul, iar cremele pe bază de aloe vera și mentol vor restabili pielea după arsura solară.

Este indicat ca copiii cu vârsta mai mică de 1 an să stea doar la umbră. La ei, arsurile solare trebuie tratate ca urgențe și necesită intervenția imediată a unui medic”, susține Diana Munteanu-Covila, medic dermatolog-cosmetolog.

Expunerea la soare implică riscuri majore, motiv pentru care pacienții care suferă deja de anumite afecțiuni nu au voie să se expună la soare pe perioade foarte mari de timp. Printre aceștia se numără: pacienții care suferă de lupus eritematos sistematic, cei care suferă de vitiligo sau care se confruntă cu cancer de piele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: