CEC „cu buzunarul gol”, după ce Guvernul nu a transferat cele 22 de mln: Ciocoi garantează că banii oricum vor fi alocați
Guvernul nici astăzi nu s-a întrunit în ședință pentru a aproba alocarea celor 22 mln lei pentru organizarea scrutinului parlamentar de duminică. CEC anunță că și-a folosit „economiile din cele 70 mln, alocate anterior, iar premierul interimar, Aureliu Ciocoi, dă asigurări că banii necesari vor fi alocați după alegeri.
Foto: Unimedia

„Sau adoptăm până la data alegerilor sau imediat după alegeri guvernul este obligat să acopere necesitatea financiară a CEC deja post-factum. Garantez că CEC va primi suma solicitată”, a declarat Ciocoi astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

„Deja au fost operate anumite redirecționări, mijloace bănești din sumele care au fost economisite de către CEC în gestionarea banilor din cei oferiți din cei 70 mln lei. Acești bani au fost redirecționați pentru plata funcționarilor electorali și nevoile pe care le vom avea de plată cred că vor fi către sfârșitul lunii iulie-august când vor fi deja totalizate activitățile de către birourile electorale”, a menționat Cimil.

Ministrul interimar al Justiției, Fade Nagacevschi, declara ieri că cele 22 de milioane de lei, pe care CEC le solicită din partea Guvernului pentru scrutinul din 11 iulie, pot fi achitate și după alegeri, „fapt confirmat și de către președintele CEC, Dorin Cimil, reieșind din destinația acestor sume”. În opinia lui Nagacevschi, „țara nu dispune de atât de mulți bani încât să-i blocheze pentru niște cheltuieli iluzorii”. 

Ședința de miercuri a Guvernului, la care urma să fie aprobată și alocarea unei sume de bani suplimentară pentru scrutinul din 11 iulie, a fost amânată din lipsă de cvorum. Doar premierul interimar Aureliu Ciocoi și Irina Vlah s-au prezentat la ședință.

Comisia electorală Centrală ar putea acționa guvernul în judecată pentru neexecutarea obligațiilor legale. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele CEC, Dorin Cimil, într-un interviu pentru Europa Liberă. Reacția vine în contextul în care Guvernul deocamdată nu a aprobat alocarea unei sume suplimentare de 22,46 milioane lei, pentru scrutinul din 11 iulie.


Pub