Principală  —  IMPORTANTE   —   Campania de milioane. Lideri la…

Campania de milioane. Lideri la cheltuieli – Blocul electoral „Renato Usatîi”, PAS, Partidul „Șor” și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. În top – costurile de publicitate

Imagine-simbol

18 concurenți electorali care participă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au raportat la Comisia Electorală Centrală (CEC) cheltuieli de peste 30 de milioane de lei, majoritatea fiind pentru publicitate.

Cinci concurenți electorali nu au declarat cheltuieli și venituri în campania electorală pentru scrutinul parlamentar.

Blocul electoral „Renato Usatîi”

sursa: Blocul electoral „Renato Usatîi”/ Facebook

Blocul electoral „Renato Usatîi” declară cheltuieli de 11,26 milioane lei, dintre care 8,68 milioane lei sunt cheltuieli pentru publicitate.

Veniturile Blocului „Renato Usatîi”, potrivit raportului, sunt de 11,58 milioane lei, dintre care 7,79 milioane lei sunt de la persoane fizice, iar 2,7 milioane lei constituie mijloace financiare proprii.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat că din 117 donatori persoane fizice din țară, șapte donatori, care au făcut donații în sumă de 131 de mii de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), iar trei donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 31 847 de lei. Totodată IDNP-urile indicate pentru doi donatori din cei 10 menționați sunt incorecte.

Partidul Acțiune și Solidaritate

sursa: Partidul Acțiune și Solidaritate/ Facebook

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”  declară cheltuieli de 5,49 milioane lei, dintre care 2,38 milioane lei sunt cheltuieli pentru publicitate și tot atât cheltuieli pentru materialele promoționale.

Veniturile Partidul Acțiune și Solidaritate în campania electorală, potrivit raportului, constituie 5,66 milioane lei, dintre care 3,93 milioane lei sunt mijloace bănești primite de la persoane fizice din țară.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat din 56 de donatori persoane fizice din țară, șase donatori, care au făcut donații în sumă totală de 21 100 de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar un donator a avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 479 de lei, iar IDNP-ul unui donator din cei șapte menționați este invalid.

Partidul Politic „Șor”

Partidul Politic „Șor” a declarat la CEC cheltuieli de 3,83 milioane lei, dintre care 2,95 milioane de lei sunt pentru publicitate.

Veniturile Partidului „Șor” în campania electorală, potrivit raportului, sunt de 3,84 milioane lei, dintre care 2,54 milioane lei sunt donații de la persoane fizice din țară.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat din 78 de donatori persoane fizice din țară, 11 donatori, care au făcut donații în sumă de 23 700 de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar doi donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime de 15 146 de lei.

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

sursa: Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor/ Facebook

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor declară că a cheltuit în campania electorală 3,63 milioane lei, dintre care 1,99 milioane de lei constituie cheltuieli de publicitate, iar 1,46 milioane de lei – pentru materialele promoționale.

Veniturile declarate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în campania electorală, potrivit raportului, sunt de 4,08 milioane lei – mijloace financiare proprii.

Partidul Democrat din Moldova

sursa: Partidul Democrat din Moldova/ Facebook

Partidul Democrat din Moldova a declarat cheltuieli de 1,18 milioane lei, dintre care 697 310 lei pentru materialele promoționale.

Veniturile PDM în campania electorală, potrivit raportului, constituie 1,20 milioane lei. Majoritatea mijloacelor financiare sunt proprii – 1,12 milioane lei. Restul 65 980 de lei și 20 de mii de lei sunt din donațiile unor persoane fizice din țară și respectiv juridice.

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”

sursa: Platforma Demnitate și Adevăr/ Facebook

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” declară că a cheltuit în campania electorală 1,13 milioane lei, dintre care 776 910 lei pentru publicitate.

Veniturile Platformei Demnitate și Adevăr în campania electorală, potrivit raportului, sunt 1,14 milioane lei, dintre care 584 535 lei sunt din donațiile unor persoane fizice din țară.

Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei

sursa: Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei/ Facebook

Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” declară că a cheltuit în campania electorală 1,13 milioane lei, dintre care 897 024 au fost folosiți pentru publicitate.

Veniturile Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, potrivit raportului, sunt 1,24 milioane lei, dintre care 775 577 lei provin de la persoane fizice din țară.

Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

sursa: Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic/ Facebook

Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” declară că a cheltuit în campania electorală 854 338 de lei, dintre care 356 200 lei pentru materialele promoționale.

Veniturile Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic în campania electorală, potrivit raportului depus la CEC, sunt de 894 100 lei. Majoritatea mijloacelor financiare – 600 de mii de lei reprezintă donații din partea unor persoane juridice. Alte 294 100 de lei sunt bani primiți de la persoane fizice din țară.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat din cei opt donatori persoane fizice din țară, doi donatori, care au făcut donații de 8 100 de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar un donator a avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 9 268 de lei.

Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”

sursa: Alianța pentru Unirea Românilor/ Facebook

Partidul Politic „ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR” declară că a cheltuit în campania electorală 651 995 de lei, dintre care 385 448 lei pentru publicitate.

Veniturile Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”, potrivit raportului, sunt de 660 de mii de lei, dintre care 485 de mii de lei sunt din donațiile persoanelor fizice din țară, iar 175 de mii de lei de la persoane fizice din străinătate.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat că din cei 12 donatori persoane fizice din țară, un donator, care a făcut donații în sumă de 20 de mii de lei, nu a avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar doi donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 28 148 de lei, iar IDNP-ul unui donator din cei trei donatori menționați este incorect.

Partidul Legii şi Dreptăţii

sursa: Partidul Legii şi Dreptăţii/ Facebook

Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii” declară că a cheltuit în campania electorală 471 653 de lei, dintre care 383 580 de lei sunt pentru publicitate.

Veniturile Partidului Legii și Dreptății, potrivit raportului, sunt 589 205 lei, dintre care 487 205 constituie donații de la persoane fizice din țară.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat că din cei opt donatori persoane fizice din țară, doi donatori, care au făcut donații în sumă totală de 50 de mii de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar un donator a avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime totală de 10 654 de lei, iar IDNP-ul unui donator din cei trei menționați este incorect.

Partidul Acasă Construim Europa „PACE”

Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” declară că a cheltuit în campania electorală 308 607 lei, dintre care 210 702 lei reprezintă costuri pentru publicitate.

Veniturile Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, potrivit raportului, sunt de 350 270 de lei, dintre care 237 500 lei reprezintă mijloace bănești primite din donațiile persoanelor fizice din țară.

Partidul Unității Naționale

sursa: Partidul Unității Naționale/ Facebook

Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” declară că a cheltuit în campania electorală 211 286 de lei, dintre care 189 895 pe materiale promoționale.

Veniturile Partidului Unității Naționale, în campania electorală, potrivit raportului, este de 215 500 de lei, dintre care 124 500 lei de la persoane fizice din țară, iar 91 de mii de lei de la persoane fizice din străinătate.

Partidul Schimbării

sursa: Partidul Schimbării/ Facebook

Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII” a declarat că a cheltuit în campania electorală 104 696 lei, dintre care 74 271 pentru publicitate.

Veniturile Partidului Schimbării, potrivit raportului – 110 mii de lei, dintre care 105 mii lei sunt donații de la persoane fizice din țară.

Partidul Politic „Democrația Acasă”

sursa: Partidul Politic „Democrația Acasă”/ Facebook

Partidul Politic „Democrația Acasă” declară că a cheltuit în campania electorală 95 909 lei, dintre care 75 745 de lei au fost cheltuiți pe materiale promoționale.

Veniturile Partidul Politic „Democrația Acasă”, potrivit raportului, sunt de 95 924 de lei, dintre care 87 055 donații de la persoane fizice din țară, iar 8 869 de la persoane fizice din străinătate.

Partidul Politic „Puterea Oamenilor”

sursa: Partidul Politic „Puterea Oamenilor”/ Facebook

Partidul Politic „Puterea Oamenilor” declară că a cheltuit în campania electorală 72 767 lei, dintre care 40 de mii de lei constituie costul întrunirilor și evenimentelor electorale.

Venituri Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, potrivit raportului, sunt 102 mii lei, bani de la persoane fizice din țară.

Partidul Politic NOI”

sursa: Partidul Politic „NOI”/ Facebook

 Partidul Politic ”NOI” declară că a cheltuit în campania electorală 32 034 de lei, dintre care 21 326 de lei – cheltuieli de publicitate.

Veniturile Partidului Politic „NOI” în campania electorală, potrivit raportului constituie 37 030 lei din donațiile persoanelor fizice din țară.

Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat că din cei cinci donatori persoane fizice din țară, doi donatori, care au făcut donații în sumă de 13 mii de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS.

Partidul Regiunilor din Moldova

sursa: simpalsmedia.com

Partidul Regiunilor din Moldova declară că a cheltuit în campania electorală 18 464 de lei, dintre care 17 mii de lei pentru materialele promoționale.

Veniturile Partidului Regiunilor din Moldova sunt de 28 de mii de lei: 20 de mii de lei de la persoane fizice din țară și 8 mii de lei – mijloace financiare proprii.

Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii

Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii declară că a cheltuit în campania electorală 5 200 de lei, această sumă fiind și venitul partidului. Examinând datele din rapoartele prezentate pentru situația din 25 iunie, CEC a constatat că persoana care a făcut donație în sumă de 5 200 de lei nu a avut nicio sursă de venit declarată la SFS.

Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa – Надежда” declară că nu a avut cheltuieli în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate. La fel și Pаrtidul Politic Partidul Verde Ecologist nu a declarat cheltuieli și venituri în campania electorală, dar și Partidul „Patrioţii Moldovei” declară că nu a efectuat cheltuieli.

Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ a declarat că nu a avut venituri și nu a suporta cheltuieli, la fel a menționat și Candidatul independent Veaceslav Valico.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.