Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ SUA donează R.…

ULTIMA ORĂ SUA donează R. Moldova 500 mii de doze de vaccin Johnson & Johnson. Anunțul ambasadorului SUA în R. Moldova

SUA vor dona R. Moldova 500 mii de doze de vaccin Johnson & Johnson prin intermediul platformei COVAX. Anunțul a fost făcut vineri, 9 iulie, de către ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan. Potrivit acestuia, primele 150 mii de doze de vaccin ar urma să ajungă în R. Moldova pe 12 iulie.

„Nu putea exista un prilej mai important pentru această donație. SUA rămâne partenerul ferm al R. Moldova în combaterea acestei pandemii și salvarea vieților cetățenilor R. Moldova. După cum a spus președintele Biden, Statele Unite se angajează să confere eforturilor internaționale de vaccinare aceeași rapiditate pe care a demonstrat-o pe plan intern.

Această donație este cea mai recentă într-un parteneriat extins și productiv, în cadrul căruia s-au acordat peste 4 milioane de dolari de asistență legată de combaterea COVID în R. Moldova, inclusiv echipamente fizice precum frigidere de laborator și distilatoare de apă, și de asemenea pregătire profesională pentru personalul centrelor de vaccinare și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Este un moment unic în istorie. Statele Unite vor continua să facă tot ce putem pentru a construi o lume mai sigură și mai protejată de amenințarea bolilor infecțioase”, a declarat Hogan.

În context, președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că cetățenii R. Moldova trebuie să se mobilizeze și să-și administreze vaccinul împotriva noului coronavirus.

„Astă seară vestea bună vine de la Washington – Casa Albă tocmai a anunțat că Statele Unite vor dona pentru R. Moldova, prin intermediul platformei COVAX, 500 de mii de doze de vaccin Johnson & Johnson, produse în SUA. Primele 150 de mii de doze vor ajunge în la Chișinău luni, 12 iulie (…) Acum, trebuie să ne mobilizăm și noi și, la fel de solidar, să ne vaccinăm. Este singura șansă de a rămâne sănătoși – noi și apropiații noștri”, a spus șefa statului într-o postare pe Facebook.

Pe 11 mai, în R. Moldova a început etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Procesul de imunizare se desfășoară în cadrul centrelor de vaccinare din țară, dar și prin organizarea echipelor mobile care se vor deplasa la persoanele vârstnice, care nu au posibilitatea să se deplaseze în acest scop.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, curent, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

România urmează să livreze un nou lot de vaccin R. Moldova. Donația anunțată constituie 100 620 de doze marca Pfizer-BioNTech. Totodată, Guvernul Letoniei a decis joi, 8 iulie, să doneze R. Moldova un nou lot de vaccin împotriva COVID-19: 165 500 doze de vaccin Astra Zeneca.