Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie actualizate.…

DOC Alerte de călătorie actualizate. Informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Imagine-simbol: Digi 24

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a actualizat vineri, 9 iulie, alertele de călătorie. Cetățenii R. Moldova pot călători în țări precum România și Ucraina, în continuare, în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării noului coronavirus. Potrivit ministerului, la intrarea în România, sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

România

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 38 din 9 iunie 2021 a fost prelungită starea de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iunie 2021. În baza acestei hotărâri, punctul de trecere a frontierei României cu R. Moldova, de la Rădăuţi – Prut este redeschis.

Începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/
Confederația Elvețiană).

Potrivit MAEIE, sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

„Totodată, atragem atenția că, pot fi exceptate de la măsura carantinei persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă testul RTPCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în România sau îmbarcării. Alte excepții de la măsura carantinei, sunt menționate în HCNSU nr. 43. Cetățenii români care revin în România din străinătate și au petrecut ultimele 14 zile într-o zonă verde (inclusiv R. Moldova) nu sunt plasați în carantină (nu trebuie să facă dovada vaccinării sau încadrării în excepțiile prevăzute de legislație)”, se arată în document.

Ucraina

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • Rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV 2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau certificat medical emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

Potrivit MAEIE, cetățenilor R. Moldova sosiți din Federația Rusă, Republica India, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Republica Portugheză sau care sau aflat pe teritoriul acestor state cel puțin șapte zile, li se interzice trecerea frontierei de stat a Ucrainei fără un rezultat negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2, care va fi efectuat contra plată nemijlocit în punctele de trecere. În acest caz, cetățenii RM nu vor fi obligați să prezinte la punctul de trecere testul preliminar la COVID-19 (prin metoda PCR sau testării rapide).

Categoriile exceptate

La trecerea frontierei de stat, următoarele categorii de persoane sunt exceptate de la necesitatea încheierii/deținerii unei polițe de asigurare COVID-19, precum și a documentelor enumerate:

  • Apatrizii cu drept de ședere permanentă în Ucraina;
  • Refugiații sau persoanele care au nevoie de protecție internațională;
  • Personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale altor state, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora;
  • Militarii forțelor armate ale statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace”, care participă la activitățile de pregătire a unităților forțelor armate ale Ucrainei;
  • Șoferii și membrii echipajelor vehiculelor de marfă, autobuzelor angajate în transportul regulat sau ocazional, membrii echipajelor navelor maritime și fluviale, membrii echipajelor de tren și locomotive.

Vedeți mai jos mai multe informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte:

Două decese și alte 71 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 9 iulie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, patru sunt de import: 2 – Marea Britanie, 2 – Rusia, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).