22:18:22 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Votul în STRĂINĂTATE: Toate cele 150 de secții electorale, FUNCȚIONALE: O treime sunt conduse de reprezentanți ai diasporei. Unde NU au fost trimise câte 5 000 de buletine de vot

Actualitate 09.07.2021 13:48 Vizualizări3132 Autor: Ziarul National
VIDEO // Votul în STRĂINĂTATE: Toate cele 150 de secții electorale, FUNCȚIONALE: O treime sunt conduse de reprezentanți ai diasporei. Unde NU au fost trimise câte 5 000 de buletine de vot


Comisia Electorală Centrală (CEC) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că cele 150 de secții de votare deschise peste hotare sunt pregătite să primească alegătorii din diasporă duminică, pe 11 iulie curent.

Premierul în exercițiu, ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că, în premieră, mai bine de o treime dintre secțiile electorale din străinătate vor fi conduse de reprezentanți ai diasporei.

„MAEIE a delegat președinți în componența birourilor electorale din rândul personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Totodată, având în vedere experiența pozitivă din 2020, când din rândul diasporei au fost desemnați în premieră 29 președinți de birouri, de această dată am lărgit numărul acestora la 52 - în SUA, România, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Rusia. Trebuie să remarcăm și de această dată un aspect extrem de pozitiv - implicarea masivă a diasporei în componența birourilor electorale ale secțiilor de votare contribuie la spiritul participativ”, a afirmat Aureliu Ciocoi.

CITIȚI și UTIL // Adresele exacte ale celor 150 de secții de votare deschise peste hotare la alegerile din 11 iulie

Șeful diplomației moldovenești a adăugat că aproape la toate secțiile de votare din străinătate au fost expediate câte 5 000 de buletine de vot – numărul maxim prevăzut de legislația electorală, în total peste 700 de mii de buletine de vot.

Un număr mai mic de buletine de vot au fost distribuite în Japonia, China, Emiratele Arabe Unite și Qatar, având în vedere faptul că numărul de cetățeni ai Republicii Moldova care se află în statele respective este mai mic.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a afirmat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că birourile electorale de peste hotare au fost suplinite în proporție de 100% cu funcționari electorali, în pofida unor incidente semnalate în spațiul public ce au vizat boicotări din partea unor concurenți electorali de a delega membri.

CITIȚI și Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Externe au sărit în AJUTORUL CEC pentru a putea organiza alegerile de duminică, în condițiile în care Guvernul NU a alocat banii necesari scrutinului

„Am avut o bună colaborare cu colegii de la MAEIE. Am rezolvat toate incidentele semnalate și s-a reușit remedierea tuturor situațiilor de asigurare cu funcționari electorali pentru toate secțiile de votare”, a declarat Cimil.

Menționăm că pentru scrutinul parlamentar anticipat au fost deschise în total 150 de secții de votare peste hotare, cu 11 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2020, acesta fiind cel mai mare număr de secții de votare constituite peste hotare în istoricul organizării vreunui scrutin al R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md