9/07/2021

Două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. RISE Moldova a aflat că societățile create pe coasta de est a Americii Centrale sunt controlate de Vladimir Andronachi, un deputat de încredere al oligarhului Vlad Plahotniuc.

Aflat la final de mandat, peste câteva zile el va pleca din funcția publică fără să fi declarat conturile bancare deținute în străinătate și relația ascunsă cu firmele opace.

av

Caricatură: RISE Moldova / Credit: Art of Alex Buretz

Intrare-ieșire din politică
Pe site-ul Parlamentului nu am găsit multe informații despre deputatul Andronachi. CV-ul lipsește, iar datele de contact nu sunt afișate. Însă, putem observa că este co-autor a cinci proiecte de lege și se declară – deputat neafiliat. Asta după ce, anterior, a făcut parte din Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vlad Plahotniuc.

vladimir-andronachiPrima dată, Andronachi a ocupat un fotoliu de deputat, din cele 101 disponibile, în 2015.
Patru ani mai târziu, el își menține poziția, intrând în Parlament pe linia aceluiași partid.

La mijlocul anului 2019, Plahotniuc a fugit din țară, iar la scurt timp și-a anunțat demisia din funcția de șef de partid. Ulterior, mai mulți deputați democrați au părăsit partidul, Andronachi fiind unul dintre ei.

La alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, numele lui nu se mai regăsește pe listele de partid și nici nu a anunțat că va candida independent.

Banii declarați
În perioada 2014-2021, Andronachi a depus 12 declarații de venit și interese.

Din ultimele acte înregistrate la Autoritatea Națională de Integritate (anterior la Comisia Națională de Integritate – n.r.), Vladimir Andronachi declară că folosește un BMW de aproape două milioane de lei.

Acesta mai deține apartamente și spații comerciale în valoare de câteva milioane de lei, mai multe conturi bancare în Moldova și controlează câteva companii cu sediul la Chișinău și alta înregistrată în România.

Banii care nu se văd
În timp ce documentam acest subiect am obținut mai multe informații prețioase de la surse care ne-au solicitat să le păstrăm confidențialitatea din motive ce țin de siguranța personală.

Din datele analizate de noi reiese că deputatul Andronachi figurează drept beneficiar efectiv al Webwest Alliance LTD, o societate creată în Belize, în aprilie 2009.

Soția lui, Nadejda Andronachi, este și ea beneficiară efectivă a unei companii din Belize. Firma se numește Black Sea Holdings SA.

Soția deputatului mai figurează drept beneficiară și la Manos Alliance LLP, o firmă din Marea Britanie.

Niciuna dintre cele trei firme de mai sus nu apar în declarațiile pe venit și interese ale lui Andronachi.

RISE Moldova a aflat că Vladimir Andronachi a deținut două conturi bancare la ABLV Bank din Letonia – o bancă atrasă în mai multe inginerii financiare și care, în cele din urmă, a cedat și a intrat în proces de lichidare.

Astfel, în perioada 2013-2017, Andronachi a încasat pe cele două conturi 385 de mii de euro. Banii au venit de la două societăți offshore pe care le controlează familia sa: Black Sea Holdings SA și Webwest Alliance LTD. În timpul tranzacțiilor bancare, la categoria „destinația plății” a fost indicat: „cheltuieli personale” sau „acord”.

Banii de la BEM
Conform informațiilor de la Agenția Servicii Publice, în 2009, Webwest Alliance LTD – afiliată deputatului Andronachi, a devenit asociată unică a Universal Proiect SRL. Această firmă, cu sediul la Chișinău, a figurat într-un scandal public legat de construcția unui hotel din centrul capitalei, pe terenul monumentului de importanţă naţională – conacul Rîşcanu-Derojinscki (sfîrşitul sec. XIX).

În mai 2014, Webwest Alliance LTD se retrage din firma Universal Proiect SRL, iar noul asociat unic devine compania – Black Sea Holdings SA, controlată de soția deputatului Andronachi.

Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2014, Universal Proiect SRL beneficiază de două transferuri de la Banca de Economii (BEM), în valoare de 32,8 milioane de lei, cu destinația „avans 15% pentru reconstrucție și restaurare conform contractului din 24 noiembrie 2014 și tranșa doua”, conform aceluiași acord dintre firmă și bancă.

La doar câteva zile de la încasarea banilor, Universal Proiect SRL convertește milioanele de lei în valută străină și îi scoate din țară, prin transferarea a aproape două milioane de dolari (echivalentul a 30,7 milioane de lei) pe conturile din Letonia ale companiei britanice Sirmastra Sales LP. Reprezentantul oficial al acestei întreprinderi a figurat Andrei Serebreacov, un cetățean moldovean.

Nu, cu această firmă nu am nici o legătură. Este o greșeală, scuzați, la revedere”, ne-a spus Serebreacov. De fapt, după ce acesta ne-a spus „la revedere” nu a închis telefonul, iar pe fundal se auzea că discuta cu un alt bărbat: Eu am avut carduri bancare, dar asta a fost mai demult. Dar ei, acum primesc informații că eu dețin la moment aceste carduri bancare…”.

Ulterior, Sirmastra Sales LP a transferat 715 mii de euro (14,9 milioane de lei, la cursul mediu anual din 2015) către Black Sea Holdings SA – controlată de familia Andronachi, iar 400 de mii de dolari (5,9 milioane de lei, la cursul mediu anual din 2015) îi trimite pe conturile Black Sea Holdings Company LP – o firmă cu denumirea similară cu cea afiliată familiei Andronachi. Conform datelor bancare, între cele două firme din Belize cu denumiri asemănătoare există mai multe legături. În 2016, Black Sea Holdings Company LP a transferat peste 195 de mii de euro societății Black Sea Holdings SA.

bem_04

Deja la 22 octombrie 2015, o parte din banii transferați de Universal Proiect SRL către Sirmastra Sales LP se întorc în Moldova. Astfel, Sirmastra Sales LP virează 300 de mii de euro (6,8 milioane de lei) către Universal Proiect SRL.

În aceeași zi, Universal Proiect SRL transferă 6,8 milioane de lei către Banca de Economii, cu destinația plății: acord de reziliere a contractului de investiții în construcție și restaurare.

Nu am reușit să aflăm ce s-a întâmplat cu celelalte 26 de milioane de lei, încasați de la BEM în noiembrie 2014. Am încercat să discutăm cu administratorul firmei Universal Proiect SRL, Sergiu Gușan, dar aceasta nu a dorit să ne răspundă la întrebări.

RISE Moldova i-a contactat și pe Vladimir Andronachi și pe soția acestuia, însă niciunul dintre ei nu a răspuns la apeluri și mesaje.

Iurie SANDUȚA

Fact-checking: Dumitru STOIANOV
Grafică: Roman FILIPPOV



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol