Cum se repartizează mandatele în parlament, care este pragul electoral și când se vor valida alegerile

214884480_2279370352194389_5370538773035647551_n

Pe 12 iulie, deja vom cunoaște rezultatele alegerilor parlamentare anticipate după ce vor fi procesate toate procesele-verbale atât din țară, cât și din diasporă. Ulterior, vom vedea cum va arăta noua garnitură legislativă chiar înainte ca deputații să obțină „carnetul de muncă” printr-o decizie a Curții Constituționale. Până să așteptăm acest moment, în ziua alegerilor sau a doua zi după acestea, am putea de sine stătător să aflăm câte mandate vor obține partidele și blocurile electorale și, cel mai important, putem face cunoștință cu noii și, pe alocuri, cu vechii deputați.

În acest articol, vei afla în detalii toată procedura de repartizare a mandatelor în Parlamentul Republicii Moldova, dar și unde să urmărești rezultatele preliminare ale voturilor procesate în țară și peste hotare.

Unde poți urmări în regim live rezultatele alegerilor?

Primele rezultate ale alegerilor parlamentare anticipate le vei putea urmări în regim online pe site-ul cec.md. Aplicația interactivă va fi disponibilă în ziua alegerilor după închiderea secțiilor de votare.

De asemenea, rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite non-stop pe diez.md pe 11 iulie, începând cu ora 21.00.

Urmărește mai jos un videoclip explicativ cum utilizezi aplicația care îți permite să monitorizezi online rezultatele alegerilor.

Pragul electoral

În prezent, Codul electoral impune următorul prag electoral pentru concurenții înscriși în alegeri: pentru blocurile electorale pragul electoral (n.r. un procent dintre voturi valabil exprimate care îi permite concurentului să se „califice” în parlament) constituie 7 %, pentru partidele politice – 5 % și pentru candidații independenți – 2 %.

De exemplu, dacă partidul X nu obține 5 % din numărul total de voturi valabil exprimate după procesarea a 100 % dintre procesele-verbale, atunci el nu poate accede în legislativ.

Validarea alegerilor

Alegerile parlamentare se consideră valabile dacă după închiderea tuturor secțiilor de votare la scrutin au participat mai mult de o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Cu alte cuvinte, pentru validarea alegerilor este nevoie ca la urnele de vot să se prezinte nu mai puțin de 33,33 % dintre cetățenii cu drept de vot.

Ulterior,  Comisia Electorală Centrală, în termen de 24 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curții Constituționale toate actele necesare pentru a confirma sau infirma legalitatea alegerilor exprimat printr-un aviz. Concomitent, Curtea Constituțională validează, printr-o hotărâre, mandatele deputaților aleși și confirmă listele de candidați supleanți.

Cum se repartizează mandatele de deputat?

Pentru a afla exact numărul mandatelor repartizate per partid, folosim exemplul de mai jos.

Așadar, creăm un tabel Excel după exemplul de mai jos. În el trebuie să includem pe verticală 101 variabile, iar pe orizontală – trei variabile care să conțină numărul de voturi obținute de fiecare partid. În continuare, împărțim numărul de voturi obținute de la partidul A cu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 și până la 101. Indicăm în prima coloană toate sumele obținute după acest calcul. Similar procedăm cu următoarele două coloane. Pasul trei. Extragem 101 cele mai mari valori obținute din aceste trei coloane. În consecință, partidul care acumulează cele multe valori dintre aceste 101 selectate obține numărul exact de mandate distribuite. La fel se procedează și cu celelalte două partide.

După ce am aflat numărul mandatelor distribuite fiecărui partid, purcedem la cea mai interesantă etapă. Aflăm numele deputaților care intră în parlament. Pentru acest lucru trebuie să accesăm listele electorale ale partidelor care au acces în parlament și să identificăm numele a celor 78 de persoane incluse în lista partidului A, 20 de persoane din partidul B și trei persoane din partidul C. Drept rezultat, aceste 101 persoane identificate de noi cu ajutorul listelor electorale vor fi acei 101 deputați care vor accede în parlament.

Când vor fi validate alegerile?

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie urmează să fie validate nu mai târziu de 25 iulie, iar în termen de două zile, Curtea Constituțională va transmite parlamentului procesul-verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. După această procedură, în timp de 24 de ore, se eliberează legitimațiile deputaților aleși.

###

Echipa #diez te îndeamnă să mergi la vot informat(ă), responsabil(ă) și în siguranță.

Vezi și:

Ia-ți pixul de acasă și poartă masca corect. Ce reguli antipandemice va trebui să respectăm când mergem să votăm

Programele electorale pentru parlamentarele din 11 iulie. Cu ce promisiuni vin partidele pentru tineri

Lista candidaților la alegerile parlamentare anticipate, care au sub 30 de ani. Din ce domenii provin tinerii

Tot ce trebuie să știi despre alegerile anticipate: lista partidelor, harta secțiilor de votare sau câți alegători sunt înscriși

Lista celor 23 de candidați electorali înregistrați pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente