Guvernul nu a alocat încă suma restantă de 22,46 milioane lei pentru alegeri // Președintele CEC: „Ar putea fi afectată buna desfășurare a procesului electoral”

Irina Odobescu
09/07/2021
Captură: privesc.eu

Guvernul nu a alocat încă suma de 22,46 milioane de lei prevăzută pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Acești bani sunt destinați remunerării activității membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a personalului tehnic care urmează să lucreze în ziua alegerilor, a spus Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, lăsând să se înțeleagă că ar putea fi pusă în pericol buna desfășurare a scrutinului electoral. De cealaltă parte, premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi dă asigurări că Guvernul va aloca toți banii și spune că încearcă să convoace Executivul. 

„Constatăm cu regret că până în această zi Guvernul nu a reușit să aloce 22,46 milioane de lei. Am intrat din nou în alegeri fără a avea cadrul normativ ajustat și îmbunătățit. Proiectul de lege privind modificarea Codului electoral și al legislației conexe a rămas pe masa deputațuilor, fiind aprobat doar în prima lectură. În pofida faptului că a fost avizat de Comisia de la Veneția. Aceasta ar fi oferit soluții pentru mai multe situații - litigiile electorale, finanțarea campaniei și asigurarea dreptului de vot pentru alegătorii din străinătate și din stânga Nistrului, combaterea transportării organizate a alegătorilor la secțiilor de votare”, a precizar Dorin Cimil.

CEC a solicitat 125 mln de lei pentru desfășurarea alegerilro anticipate. Prim-ministrul interimar Aurel Ciocoi a declatrat că Guvernul poate aloca nu mai mut de 120 mln de lei din Fondul de Rezervă, dar a alocat deocamdată doar 70 milioane de lei. Pe lângă acești bani, au fost oferite pentru alegeri materiale sub formă de măști, mănuși, viziere în sumă de peste 12 milioane de lei, pentru siguranța în contextul pandemiei de Covid-19. Șapte milioane de lei au fost cheltuite pentru secțiile de votare din străinătatea de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În total, CEC a primit în bani și materiale suma de 89 de milioane de lei, din 125 milioane cerute inițial Guvernului. 

Precizăm că Guvernul R. Moldova a alocat la 12 mai 70 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor din 11 iulie 2021, din suma de 125 milioane, indicate de CEC, urmare a elaborării devizului estimativ de cheltuieli. Guvernul a cerut CEC să revizuiască cheltuielile indicate. Comisia Electorală Centrală nu a revizuit cheltuielile și la 29 iunie a cerut organului executiv alocarea a 22,4 milioane de lei, pe lângă cei 70 milioane existente. 

În lipsa de cvorum, Guvernul a amânat ședința din 7 iulie, în cadrul căreia urma să se decidă asupra alocării sumei de 22,4 milioane de lei. Prim-ministrul interimar a propus reluarea ședinței Guvernului pentru ziua de vineri, 9 iulie curent.

Buletine de vot pentru cetățenii de peste hotare au fost expediate și au ajuns deja la destinație. În acest an va fi monitorizat video procesul de vot, cu respectarea secretului de vot al alegătorului. Votarea cetățenilor din stânga Nistrului va fi monitorizat prin intermediul sistemului electronic de înregistrare a votanților. 

Irina Odobescu
09/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii