/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/DOC/ Anticipatele din 11 iulie: A fost publicată decizia motivată a Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din stânga Nistrului

missing
09 iulie 2021, ora 22:39

Curtea de Apel Chișinău a publicat decizia motivată de ieri, 8 iulie, când a anulat parțial actul administrativ normativ din hotărârea Comisiei Electorale Centrale, din 5 iunie 2021, cu privire la organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului. Astfel, fiind modificat numărul secțiilor de vot de la 41 la 12. 

„Deschiderea unui număr de secții de vot mai mare decât necesitatea evaluată conform criteriilor stabilite la art. 32 alin. (3) din Codul Electoral și justificată prin datele examinarea cărora a fost neglijată de CEC și anume, numărul alegătorilor care au participat la scrutinele precedente, justificând necesitatea unui număr de 12 secții de vot este ilegală, motiv din care Colegiul ajunge la concluzia de a admite integral acțiunea în contencios administrativ (contestația) depusă de către Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, împotriva Comisiei Electorale Centrale, terții Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova, Comisia Unificată de Control din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova și Inspectoratul General al Poliției privind anularea parțială a actului administrativ normativ”, se arată în decizie.

În hotărâre se mai precizează că „instanța a constatat că, prin deschiderea unui număr nejustificat de mare de secții de votare, și anume 41 la număr, Comisia Electorală Centrală, nu a respectat condițiile expres prevăzute de lege în vederea asigurării legalității procesului electoral și conformității exigențelor impuse de Constituție cu titlu de condiție a survenirii efectelor constituționale a exercitării suveranității naționale”.

Totodată, în decizia luată de completul de judecători format din Ana Panov, Dorin Dulghieru și Virgiliu Buhnaci se menționează că: „La fel, se constată că, la deschiderea secţiilor de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului şi cei din diasporă, trebuie să fie aplicate aceleaşi reguli şi principii, egalitatea de tratament este un drept constituţional care determină caracterul echitabil şi democratic al procesului electoral în care urmează să fie exercitat dreptul de a fi ales, art. 38 din Constituţie”.

Amintim că joi, 8 iulie, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis integral contestația Partidului Platforma DA și au decis că numărul secțiilor de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului trebuie redus de la 41 la 12. Hotărârea instanței i-a nemulțumit pe socialiști, care au organizat astăzi un protest față de decizia luată.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că va contesta la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia de joi, 8 iulie, a Curții de Apel Chișinău, privind deschiderea unui număr nu mai mare de 12 secții de votare în regiunea transnistreană.

Inițial, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest fel, consiliul electoral al circumscripției electorale pentru localitățile din stânga Nistrului nr. 37 va constitui secțiile de votare și birourile electorale ale acestora.

Însă, ulterior, decizia a fost modificată, iar CEC a decis să deschidă 41 de secții de votare în stânga Nistrului.

Potrivit datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, sunt înregistrați peste 258 mii cetățeni cu drept de vot.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram