/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Fructele și legumele, mai ieftine! Comercianții spun că au scăzut prețurile, după ce roada a fost afectată de ploi

missing
09 iulie 2021, ora 22:54

De aproape o săptămână, la Piața Centrală din Capitală pot fi cumpărate fructe și legume la preț accesibil. Comercianții spun că au scăzut prețurile, deoarece ploile din ultimele săptămâni le-au afectat roada. Prin urmare, dacă acum o săptămână, un kilogram de ardei costa și 20 de lei, în prezent poate fi cumpărat cu cel mult 15 lei. Și roșiile s-au ieftinit cu aproape 10 lei la kilogram. Totuși, prețul unor fructe, cum ar fi zmeura, s-a dublat, din motiv că este puțină roadă. Vișina, deloc ieftină, este la mare căutare și este vândută imediat, întrucât oamenii o cumpără pentru compoturi sau pentru a o pune în congelator pentru iarnă. Iar cele mai harnice gospodine deja au pus și castraveți la murat.

Adriana a venit, astăzi, la piață din localitatea Dancu, raionul Hâncești, și a cumpărat cu 78 de lei 10 kg de castraveți, pentru marinat. Femeia spune că a reușit să facă și vreo 30 de borcane de compot, din vișine și cireșe, întrucât familia sa este numeroasă.

Și această femeie spune că și-a făcut rezerve de fructe pentru iarnă, în special, pentru nepoții ei dragi.

Galina Rebeja spune că marfa pe care o vinde la piață este adusă din satul Sireți, raionul Strășeni. Din cauza ploilor din ultima perioadă, fructele și legumele se strică pe deal, așa că prețurile au fost micșorate.

În perioada ploilor, căpșuna se vindea și cu 15 lei kilogramul. Și dacă un kilogram de zmeură costa anul trecut până la 20 de lei, în acest an prețul este dublu, adică în jur de 40 și chiar 50 de lei pentru un kilogram.

La tarabele cu legume, cele mai întrebate sunt păstăile, castraveții și ardeii. Chiar și așa, cei mai mulți oameni cumpără produse doar pentru câteva mese, deși, în aceeași perioadă din anii trecuți, mulți veneau la piață să se aprovizioneze cu sacii și căldările, spun vânzătorii.

Prețul unui kilogram de castraveți, la Piața Centrală din capitală, este de aproximativ 5 lei, iar pentru un soi mai crocant și dulce, cunoscut în popor ca „rodniciok” prețul poate să ajungă la 20 de lei și mai mult. Roșiile, în funcție de soi și producător, se vând cu 10 – 20 de lei kilogramul. În comparație cu săptămâna trecută, ardeii grași sunt mai ieftini cu cinci lei, iar un kilogram costă între 10 și 15 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram