‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii amenință cu proteste, dacă nu vor fi asigurați cu cantitatea necesară de motorină

Fermierii amenință cu proteste, dacă nu vor fi asigurați cu cantitatea necesară de motorină

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a generat probleme, iar producătorii agricoli sunt nemulțumiți de situația creată și amenință cu proteste dacă nu se va soluționa problema dată.

Astfel că, în pragul demarării campaniei de recoltare a cerealelor de prima grupă, fermierii nu se pot asigura cu cantitatea necesară de motorină.

În cadrul unui briefing de presă ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a menționat că există motive ce periclitează campania de recoltare a cerealelor, ceea ce va pune în pericol asigurarea securității alimentare a țării.

„A demarat campania de recoltare a cerealelor, o parte dintre producători au început secerișul înainte de precipitațiile care s-au înregistrat în această săptămână. Cu toate aceste, la moment există motive de periclitare a campaniei de recoltare, ceea ce va pune în pericol asigurarea securității alimentare a țării”.

MADRM a fost sesizat de către fermieri precum că nu-și pot asigura cantitatea de carburanți necesară activităților de recoltare a culturilor cerealiere.

„Ca urmare a aprobării noii Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, producătorii agricoli nu pot să procure motorina la prețuri angro, ci doar la prețul de la pompă. În contextul dat, la prețurile actuale și la cantitatea necesară de motorină la unitatea de suprafață, competitivitatea produselor autohtone scade în comparație cu cele de pe piața regională. Mai mult, în astfel de situații, când este necesară intervenția operativă a fermierilor, luând în considerare și intensitatea precipitațiilor pe care am avut-o în ultima perioadă, cantitatea și calitatea produselor ce stau la baza securității alimentare a țării poate fi pusă în pericol”.

Ministrul a mai adăugat că, pentru lucrările de pe cele 418 mii de hectare de terenuri agricole, însămânțate în acest an cu cereale din prima grupă, este nevoie de nu mai puțin de 30 de milioane de litri de motorină.

„Această cantitate însă este dependentă de starea semănăturilor, ceea ce poate duce ca consumul de carburant la unitatea de suprafață să crească semnificativ. Pentru un hectar este nevoie de 64-86 de litri de motorină”.

În context, MADRM a solicitat intervenția de urgență a instituțiilor abilitate asupra metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, pentru a nu permite periclitarea campaniei de recoltare a cerealelor.

‹ adv ›

Totodată, Ion Perju a menționat că producătorii agricoli au preîntâmpinat că vor lua măsuri mult mai drastice, inclusiv organizarea protestelor, dacă nu se va soluționa problema dată.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›