‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători albanezi, uimiți de expozițiile din Moldova, doresc să organizeze Ziua Fructelor în Albania

Producători albanezi, uimiți de expozițiile din Moldova, doresc să organizeze Ziua Fructelor în Albania

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producători de fructe și reprezentanți ai asociațiilor de profil din Republica Albania sunt zilele acestea în Republica Moldova pentru a analiza modul în care sunt realizate expozițiile, cum ar fi Ziua Fructelor, și a vizita producătorii autohtoni.

Potrivit acestora, expozițiile de profil agricol de la noi din țară reușesc să adune mult mai mulți producători și companii, iar modul în care activează asociațiile de profil estte demn de apreciat.

„În Albania se organizează expoziții ce țin de sectorul agricol, însă nu sunt de așa o amploare, ci mai mici, organizate de fermieri. Fiind aici, dorim să preluăm experiența și să organizăm ceva similar cu fermierii din Albania și companii, proiecte ce ar dori să se implice pentru susținerea a asemenea evenimente. Ne place mult colaborarea fermierilor din Moldova și realizările acestora”, a menționat pentru Agrobiznes Hoxha Andi, fermier și administratorul unei companii de inputuri agricole din Albania.

Mai mult, Hoxha Andi, dar și alți vizitatori din Albania, ne-au spus că producătorii autohtoni, care au investit în tehnologii moderne, au unele dintre cele mai performante livezi din regiune și nu doar.

„Am reușit deja să vizităm 3 producători din Moldova, care implementează tehnologii moderne și am rămas impresionați de modul în care aceștia s-au dezvoltat. Au suprafețe foarte mari în gestiune, de peste o mie de hectare, fermierii de la noi la acest capitol sunt mai modești”.

Albanezii și-au stabilit 4 obiective ce urmează să le realizeze în cadrul vizitei:

  • identificarea producătorilor sau companiilor potențiale partenere pentru schimb de experiență;
  • să înțeleagă modul în care reușește sectorul privat să organizeze zile de câmp, evenimente de o astfel de importanță;
  • să preia tehnologii ce permit fermierilor moldoveni să păstreze merele mai mult timp în depozitul frigorific și să perceapă modul în care se fac tratamentele la cireșe pentru a le exporta fără pierderi peste hotare;
  • să analizeze tehnologiile moderne aplicate în horticultură.

Astăzi, oaspeții au vizitat evenimentul Ziua Fructelor pentru a prelua experiența și a o implementa în anul viitor în Albania.

Vizita de studiu a fost organizată cu suportul Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), implementatoare a proiectului Lanțului Valoric Agricol din Albania.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›