Vasile Botnaru: De ce tace Ionică, trenule, mașină mica

Ați observat că din peisajul electoral lipsesc cu desăvârșire artiștii? Problema hamletiană de altă dată – a cânta sau a nu cânta pe banii lui Plahotniuc? – s-a rezolvat de la sine. Covidul a intervenit fatal.

Singura vedetă care a reușit să tragă oleacă de jăratic la turta ei, dar și, volens nolens, la vocația europeană a Republicii Moldova, a fost Natalia Gordienko, chiar dacă s-a eurovizionat în compania megastarului răsăritean Filip Kirkorov, cunoscut la Chișinău drept mâncător de klubnika în tandem cu socialistul Dodon. Întrucât nu mai este chip de administrat publicului din Moldova răsăriteană un Iosif Kobzon, un Stas Mihailov ori un Grigori Leps, episodul artistic al războiului hibrid desfășurat în Basarabia a fost pus în sarcina lui Alișer Taghirovici Morghenștern. Și el nu i-a dezamăgit nici pe fani și nici pe regizorii intoxicării brutale. În locul generației dependente de țigări mentolate (Дым сигарет с ментолом) este racolată următoarea. Mult mai vulnerabilă, ușor de prins în pânza de păianjen (a internetului), pe care o țes raperii din Rusia cu blagoslovirea și supravegherea Kremlinului. Sania cu zurgălăi, Trenul care e mașină mică, Boschetarul ori stelele care cad nu mai pot face față concurenței, după ce politicienii de cealaltă parte a baricadei au renunțat, din varii motive, la această muniție electorală.

Vasile Botnaru, jurnalist, conduce biroul din Chișinău al Radio Europa Liberă din 2004, autorul emisiunii duminicale „Punct și de la capăt”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.