Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Belarus continuă suprimarea presei independente


Autoritățile din Belarus au blocat joi site-ul web al uneia dintre cele mai populare publicații independente din țară, Nasha Niva, și au făcut descinderi la locuințele jurnaliștilor și la redacția site-ului.

Ministerul Informației de la Minsk a anunțat restricții privind accesul la site-ul web în dimineața de joi.

Ministerul citează o instrucțiune din partea Procuraturii Generale cu privire la articolul 38 din legea din Belarus privind mass-media, despre care Freedom House spune că nu oferă nici o cale de atac în instanță.

Editorul șef al site-ului , Yahor Marținovici, a fost scos în cătușe din sediul publicației iar colegul său de redacție Andrey Skurko a fost dus la interogatoriu.

Raidurile și blocarea site-ului web survin pe fundalul represiunii autorităților din Belarus în urma alegerilor prezidențiale disputate din august anul trecut , care au declanșat masive proteste de stradă cu sute de mii de oameni care cereau repetarea scrutinului, considerându-l pe cel in care a fost dat castigator Aleksandr Lukașenka drept fraudat masiv. Occidentul a impus sancțiuni regimului de la Minsk și a declarat ca nu recunoaște rezultatul alegerilor și a cerut repetarea scrutinului.

Represiunea continuă din august anul trecut. Mii de activiști sunt în detenție, alții au fost obligați să fugă din țară, in exil, iar raidurile împotriva presei independente – sau ce a mai rămas din ea – sunt frecvente. La fel și arestările celor care au participat la proteste sau numai le-au susținut comentând pe rețele de socializare.

Nasha Niva a apărut in 1991, ca succesor modern al unui ziar literar și intelectual înființat inițial în 1906, și a devenit ca o sursă principală de știri independente în Belarus. Articole critice la adresa liderului de la Minsk și politicii sale au fost foarte frecvente.

În raidul de joi asupra redacției, ofițerii Ministerului de Interne au percheziționat și departamentul de contabilitate al site-ului și au confiscat documente .

Recent redactorul-șef al site-ului a fost ținta unui proces de defăimare intentat de autorități. Site-ul a publicat un material în care era citată mărturia unui fost deținut care afirma că a fost bătut în arest chiar de către ministrul adjunct de interne Alexandr Barsukou.

Procesul a stârnit condamnări internaționale din partea organizațiilor care apără drepturile omului și libertatea de exprimare.

Yahor Marținovici a declarat că publicației i s-a spus că va avea de plătit o amendă pentru că nu a raportat autorităților în timp util rănile suferite de unul dintre corespondenții săi care a fost împușcat în picior de poliție.l

Este vorba despre corespondenta Natallya Lubneuskaya, care a stat 38 de zile în spital după ce a fost împușcată în picior în timp ce relata de la un protest în masă a doua zi după ce Aleksandr Lukașenka a fost declarat învingator în alegerile prezidențiale din 9 august.

XS
SM
MD
LG