Dispare benzina A 98 din Moldova: Două rețele nu o mai au în vânzare. Ce spun ANRE și experți auto

08 Iul. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Iul. 2021, 11:52 // Actual //  MD Bani

Două mari reţele de staţii de alimentare din Republica Moldova nu mai au în vânzare benzină cu cifra octanică 98 sau mai mare. Administratorii benzinăriilor spun că nu mai importă acest tip de carburant pentru că nu este profitabil, după ce autorităţile au plafonat preţurile la începutul acestei luni. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică susţine însă că nu au fost plafonate preţurile carburanţilor cu cifra octanică mare, anunță TVR Moldova.

„În ultimele zile, la mai multe staţii peco din Chişinău nu mai sunt în vânzare carburanţi scumpi. Mai exact este vorba despre benzina cu cifra octanică cuprinsă între 98 şi 100. Pe panouri este indicat preţul de 0 lei, ceea ce înseamnă că această benzină nu este în stoc”.

„Am nevoie de benzină 98. Nu-i benzină 98, acum nu vinde nimeni. De ce? Pentru că preţurile nu sunt convenabile. Şi de mult timp nu-i? De pe data de 2 (n.r. iulie). De când s-a schimbat legea carburanţilor? Da”.

Graba strică treaba: Piața petrolieră se așteaptă la colaps. ANRE zice că a acționat regim de urgență

La o altă staţie peco e aceeaşi situaţie.

„Bună ziua, benzină 98 aveţi? Nu avem deloc. Dar când va fi în benzinării, nu vă pot spune, pentru că momentan este scoasă din vânzare. 98 EFIX şi motorina 55 ne se mai vinde”.

Unii administratori ai companiilor petroliere spun că nu mai importă carburanţi cu cifra octanică mare, pentru că nu este profitabil în urma plafonării preţurilor la începutul acestei luni. De cealaltă parte, Agenţia Naţională de Reglementare Energetică susţine că plafonarea nu se referă la preţurile carburanţilor care au cifra octanică 98 şi mai mare.

GALINA SANDUŢA, ofiţer de presă, ANRE

„Metodologia de calcul şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere reglementează modul de formare a preţurilor de comercializare pentru benzină 95, motorină şi pentru gaz lichefiat”.

Experţii auto spun că lipsa carburanţilor scumpi îi va afecta în mod special pe şoferii care au maşini cu motoare performante.

CONSTANTIN MIHALACHI, expert auto:

„Lipsa combustibilului cu o cifră octanică mai mare 98,99 sau 100, care acum lipseşte în mare parte din staţiile de alimentare, desigur că o să-i afecteze în primul rând pe proprietarii maşinilor care au motoare mai de performanţă. Ei nu prea pot alimenta pe o perioadă foarte lungă cu benzina 95 că ar avea de suferi maşinile, motoarele”.

„Cred că da, o să fie o problemă. Cu ce urmează să vă alimentaţi atunci? Vom căuta alternativă, nu ştiu, pentru maşinile care consumă carburant mai scump, e o problemă gravă. N-am avut aşa problemă până acum, nu ştiu, am aflat de la voi. Ca şi toţi, ne facem griji. Dar aţi auzit de această noutate? Da, da, da”.

Sunt două reţele de benzinării din Republica Moldova, care au renunţat la vânzarea benzinei cu cifră octanică mare. La celelalte staţii de alimentare, acest tip de carburant este comercializat în continuare la un preţ de aproximativ 20 de lei şi 40 de bani.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău