(video) Comisia Europeană a amendat astăzi două mari grupuri auto din Germania cu 875 milioane de euro! Motivul

În fiecare an, în Europa sunt vândute milioane de mașini diesel noi în valoare de miliarde de euro. Și multe altele sunt deja utilizate. Nu numai utilizatorii acestora, ci toți cetățenii trebuie să poată avea încredere că producătorii auto se întrec între ei pentru a reduce emisiile nocive de la vehiculele lor. Dar câteva companii nu au îndeplinit aceste așteptări.

Timp de peste cinci ani, producătorii au evitat în mod intenționat să concureze în a curăța mai bine decât ceea ce cereau standardele UE de emisii. Și au făcut-o în ciuda tehnologiei relevante disponibile. Legea UE stabilește standarde minime de curățare, pe care toți producătorii trebuie să le respecte, dar lasă încă un spațiu suficient pentru ca producătorii să concureze pentru a face mai bine decât minimul cerut.

Comisia Europeană a constatat că Daimler AG, BMW AG și Volkswagen AG (în parte cu mărcile Volkswagen, Audi și Porsche) au încălcat regulile antitrust ale UE prin faptul că au colaborat ilegal pentru a restrânge concurența în domeniul tehnologiei de curățare a emisiilor pentru mașinile diesel.

Comisia a aplicat o amendă de 875.189.000 de euro! Daimler nu a fost amendată, deoarece a fost prima parte care a recunoscut existența înțelegerii, încă în 2017, însă la iveală au fost scoase detalii puțin diferite decât cele care au fost relatate atunci în presă! Toate părțile și-au recunoscut implicarea în cartel și au fost de acord să soluționeze cazul.

Această decizie a fost anunțată astăzi, 8 iulie, de șefa Consiliului Concurenței al UE, care este și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Ce a stabilit ancheta:

“Cei cinci producători de automobile Daimler, BMW, Volkswagen, Audi și Porsche dețineau tehnologia de reducere a emisiilor nocive dincolo de ceea ce era cerut legal în conformitate cu standardele UE de emisii. Dar au evitat să concureze cu utilizarea întregului potențial al acestei tehnologii pentru a curăța mai bine noxele decât ceea era cerut de lege. Decizia de astăzi se referă la modul în care cooperarea tehnică legitimă a greșit. Și nu o tolerăm atunci când companiile intră în conflict. Este ilegal în conformitate cu normele antitrust ale UE. Concurența și inovația în ceea ce privește gestionarea poluării autovehiculelor sunt esențiale pentru ca Europa să îndeplinească obiectivele ambițioase ale Acordului Verde. Iar această decizie arată că nu vom ezita să luăm măsuri împotriva tuturor formelor de conduită ale cartelurilor care pun în pericol acest obiectiv”, a declarat Margrethe Vestager.

Producătorii de autoturisme au organizat întâlniri tehnice regulate pentru a discuta despre dezvoltarea tehnologiei de reducere catalitică selectivă (SCR) care elimină emisiile nocive de oxid de azot (NOx) de la autoturismele diesel prin injectarea de uree (numită și AdBlue) în sistemul de evacuare a gazelor de eșapament. În timpul acestor întâlniri și timp de peste cinci ani (25 iunie 2009 – 1 octombrie 2014), producătorii de autoturisme au colaborat pentru a evita concurența în a curăți mai bine decât este cerut de lege, în ciuda tehnologiei relevante disponibile.

Mai precis, grupurile Daimler, BMW și Volkswagen au ajuns la un acord cu privire la dimensiunile și autonomiile rezervoarelor de AdBlue, dar și la o înțelegere comună asupra consumului mediu estimat de AdBlue. De asemenea, au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial cu privire la aceste elemente. Prin urmare, au eliminat incertitudinea cu privire la comportamentul lor pe piață în ceea ce privește curățarea emisiilor de NOx dincolo de cerințele legale (așa-numitul over-fulfilment) și intervalele necesare de reumplere cu AdBlue.

Drept rezultat, Comisia Europeană a constatat că producătorii au restricționat concurența cu privire la caracteristicile produselor relevante pentru clienți.

La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a luat în considerare valoarea vânzărilor părților de autoturisme diesel echipate cu sisteme SCR în Spațiul Economic European în 2013 (ultimul an complet al încălcării), gravitatea încălcării și domeniul geografic de aplicare.

  • O reducere suplimentară de 20% a fost aplicată tuturor părților, având în vedere că aceasta este prima decizie de interzicere a înțelegerii bazată exclusiv pe o restricție a dezvoltării tehnice și nu pe stabilirea prețurilor, partajarea pieței sau alocarea clienților.
  • Daimler a primit imunitate deplină în acest caz, evitând astfel o amendă de circa 727 milioane de euro!
  • Grupul Volkswagen a beneficiat de o reducere a amenzii cu 45%, în urma unei cereri, în temeiul Comunicării privind clemența din 2006. Reducerea reflectă momentul cooperării și măsura în care dovezile furnizate de grupul Volkswagen au ajutat Comisia să demonstreze existența cartelului.
  • În plus, Comisia a aplicat o reducere de 10% a amenzilor tuturor părților în temeiul Comunicării din 2008 privind soluționarea, având în vedere recunoașterea participării lor la înțelegere și răspunderea acestora pentru această încălcare.
  • Drept rezultat, cu toate reducerile incluse, VW AG va trebuie să achite 502.362.000 de euro, iar BMW AG – 372.827.000 de euro.

Amenzile impuse întreprinderilor care încalcă normele antitrust ale UE sunt plătite în bugetul general al UE. Acești bani nu sunt alocați pentru cheltuieli speciale, dar contribuțiile statelor membre la bugetul UE pentru anul următor vor fi reduse în consecință. Prin urmare, banii din amenzi contribuie la finanțarea UE și la reducerea poverii pentru contribuabili. O parte din bani îi va primi și Marea Britanie, care era în UE între anii 2009-2014.

Acum, conform presei germane, avocații Volkswagen au declarat că iau în calcul contestarea deciziei autorității antitrust. Potrivit reprezentanților companiei, amenda pentru faptul negocierii pe ascuns a tehnologiilor de reducere a emisiilor creează un precedent dubios, deoarece, în principiu, nu există o parte vătămată în caz.

De cealaltă parte, concluzia Comisiei Europene este că producătorii au lipsit consumatorii de oportunitatea de a cumpăra autoturisme ale căror emisii sunt mai mici decât cer normele UE de certificare (deși companiile aveau capacitatea tehnică de a oferi astfel de produse). Astfel, orice persoană sau companie afectată de un comportament anti concurențial descris în acest caz poate aduce problema în fața instanțelor din statele membre ale UE și pot solicita despăgubiri.

Se mai menționează clar că această anchetă este separată și distinctă de altele (nu are de-a face cu Dieselgate), inclusiv de cele efectuate de procurori publici și alte autorități cu privire la producătorii de mașini și utilizarea dispozitivelor ilegale pentru a înșela testele de reglementare. Nu există indicii că părțile au coordonat utilizarea unor dispozitivelor ilegale de trucare pentru a înșela testele de reglementare!

Reacția BMW Group:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/