fbpx

Năstase: PSRM pregăteste din nou fraudarea alegerilor după un scenariu similar cu cel din 2019

Potrivit liderului Platformei DA, Andrei Năstase, Partidul Socialiștilor „pregăteste din nou fraudarea alegerilor după un scenariu similar cu cel de la alegerile parlamentare din 2019”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„La 24 iunie Platforma DA a cerut Comisiei Electorale Centrale să aprobe o Hotărâre cu privire la interdicția de a transporta organizat alegătorii la secțiile de votare în ziua desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021. CEC, însă, a respins demersul nistru și este extrem de suspicioasă această respingere, dat fiind faptul că la alegerile prezidențiale din 2020, CEC a adoptat o hotărâre similară, celei solicitate de Platforma DA, fără niciun fel de probleme.

În baza situațiilor precedente reprobabile, când am fost nevoiți să apărăm corectitudinea votului pentru a nu admite fraudearea acestuia, organizând echipe de monitorizare pe lângă secțiile de votare în apropirere de zona de securitate, Platforma DA a atenționat CEC asupra riscurilor actuale de fraudare a procesului electoral prin transportarea ilegală a alegătorilor de către unii concurenți electorali.
După refuzul CEC înțelegem că PSRM prin intermediul lui Maxim Lebedinschi și Vadim Filipov, membri ai CEC, pregătesc din nou fraudarea alegerilor după un scenariu similar cu cel de la alegerile Parlamentare ordinare din 2019”, a declarat acesta.

Potrivit lui, presa a relatat în iulie 2020 despre faptul că cumătrul lui Dodon, președintele raionului Dubăsari, Filipov Grigore (tatal lui Vadim Filipov, membru CEC) corupe alegatorii, inclusiv cum transportă organizat votanții din raioanele de est ale Republicii Moldova (Transnistria).

„Deputata Platformei DA, Stela Macari, a și depus atunci imediat o sesizare la Procuratură, privind o cauză penală în cadrul căreia să fie examinate acțiunile Președintelui raionului Dubăsari, Filipov, care a fost surprins în acele imagini în momentul când oferea câte 300-400 lei pentru voturi în favoarea lui Igor Dodon și PSRM. Din înregistrările video, făcute publice, se mai poate observa că unii alegatori primeau de la Filipov câte 400 lei, iar alții se alegeau cu 300 lei, fapt ce provoca rumoare și conflicte între cei mituiți. Stela Macari solicita Procuraturii ca fapta să fie examinată prin prisma finanțării PSRM, deoarece banii oferiți de către Filipov aveau o proveniență neclară, iar sumele achitate erau deosebit de mari. Altfel spus, dacă au fost corupți, să zicem, 1000 de alegatori suma achitată era de circa 300.000-400.000 lei”, a spus Andrei Năstase.

Potrivit politicianului, astăzi, prin intermediul secretariatului Parlamentului, deputata Stela Macari a fost informată de Procuratura Anticorupție că a fost adoptată o ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale cu clasarea procesului penal pe faptul coruperii alegatorilor, aduși organizat din raioanele de est ale RM (Transnistria) pentru exprimarea votului în raionul Criuleni, în cadrul alegerilor parlamentare ordinare din anul 2019.

„Procuratura Anticorupție și CNA au încetat urmărirea penală deoarece fapta de corupere a alegatorilor de către cumătrul lui Dodon, Președintele raionului Dubăsari, Filipov Grigore, tatăl lui Vadim Filipov, membru CEC, „nu întrunește elementele infracțiunii”! Este o sfidare crasă a prevederilor legale și a unui proces electoral corect această ordonanță și o vom contesta în instanța de judecată. Așa cum am mers până la capăt mereu, inclusiv privind apărarea drepturilor diasporei la vot și ilegalitatea deschiderii secțiilor de vot pentru transnistreni în zone necontrolate de autpritățile constituționale de la Chișinău, așa vom face și în acest caz.

Atragem atenția, că în jurisprudența sa, Curtea Constituțională a reținut, că corupția electorală este o formă a corupției politice, în care căreia liderii politici folosesc beneficiile obținute abuziv pentru a influența alegerile. Coruperea alegătorilor constituie oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor”, a mai spus Năstase.

„Respectiv, coruperea alegătorilor trebuie privită ca o gravă încălcare a principiilor alegerilor libere și democratice, inclusiv a procesului echitabil și transparent al alegerilor. Asemenea încălcări creează precondiții pentru a pune la îndoială legalitatea și legitimitatea alegerilor.

De asemenea, aceste încălcări pot influența considerabil rezultatele alegerilor. Mai mult ca atât, potrivit art. 41 alin. (5) din Codul electoral, concurenţilor electorali li se interzice să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acţiuni de binefacere”, a mai declarat acesta.

Totodată, Platforma DA amintește că asociația Promo-LEX, care monitorizează organizarea scrutinelor electorale după fiecare scrutin electoral publică rapoarte în acest context, în care sunt adesea reflectate cazuri de transportare organizată a alegătorilor din regiunea stângă a Nistrului, din diasporă, dar și în unele localități din autonomia găgăuză sau din nordul țării. Asemenea cazuri există, sunt ptobate, iar transportarea organizată a alegătorilor din regiunea de est a Republicii Moldova trebuie să fie calificată ca o formă gravă de încălcare a standardelor recunoscute pe plan internațional pentru organizarea alegerilor libere și democratice.

„Platforma DA va merge până în pânzele albe pentru a apăra dreptul tuturor cetățenilor la vot în condiții legale, corecte, constituționale. Vom face acest lucru inclusiv pentru că la 11 iulie avem o șansă reală să trimitem în istorie toți bandiții, dodonii, plahotniucii și pe cei al-de șor și usatîi, acolo unde le este locul – la pușcărie și nu în Parlament”, susține formațiunea.

Articole asemănătoare

Back to top button