/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Proprietarii unei livezi de cireșe de la Corjova nu-și pot vinde fructele din cauza unui certificat pe care Primăria evită să li-l ofere

08 iulie 2021, ora 17:55

Riscă să rămână cu roada nevândută. Proprietarii unei livezi de cireșe din satul Corjova, Criuleni, nu pot vinde fructele, deoarece nu pot obține de la Primărie un certificat de confirmare. De mai bine de o săptămână, micii fermieri tot bat la ușa edilului, însă fără vreun rezultat. Nu am reușit nici noi să discutăm cu primarul, întrucât acesta s-ar afla peste hotare, iar secretara ne-a închis ușa, evitând să discute cu echipa TV8.

Și-au dorit să rămână acasă, să construiască o afacere, să aibă o ocupație și să ofere și locuri de muncă. Așa că, acum trei ani, au sădit o livadă de cireșe în satul Corjova, raionul Criuleni. Au trudit din răsputeri și au învestit mult, până și-au văzut rodul muncii.

„Livada aceasta are aproximativ 4 ha. Mai avem o livadă de 5 ha. Mai avem una mică de 5 ha și încă una așteaptă de 5 ha. Cred că acoperim 20 de ha de livadă”.

Toate bune și frumoase până aici, întrucât, atunci când, în plin sezon, oamenii trebuie să culeagă cireșele, s-au pomenit că nu le pot vinde. Iar asta din simplu motiv că, de mai bine de o săptămână, nu reușesc să obțină un certificat de la Primăria din sat.

„Încă de la începutul săptămânii trecute, ne-am adresat la Primărie ca să obținem un certificat de confirmare că livada este amplasată, sădită pe teritoriul satului Corjova”.

Bărbatul spune că primarul evită în fel și chip să le ofere acest document, din cauza unor supărări. Proprietarii livezii s-au adresat și la Consiliul raional, însă situația a rămas neschimbată.

„Am avut comandă de cireșe, săptămâna trecută. Am vrut să vindem 30 t de cireșe în Moscova. Nu am putut din cauză că nu am avut acest certificat”.

„Mai mult, din cauza ploilor abundente din ultimele zile, roada a avut de suferit, astfel că unele cireșe au crăpat foarte tare, iar acest fapt complică și mai mult lucrurile, întrucât nu se știe, cine le va mai cumpăra într-o asemenea stare”.

„Azi, noi le culegem… Dacă erau culese vineri, sâmbătă, roada era salvată, dar acum este crăpată. Nu știu ce vom face cu ea… – Ce pierderi ați suferit în urma ploilor? – Nici nu vreau să mă gândesc… Colosale”.

Am încercat să obținem un comentariu și de la Primăria din Corjova, ca să aflăm cum motivează administrația locală faptul că nu eliberează certificatul solicitat de proprietarii livezii, însă câțiva angajați ne-au spus că edilul din sat se află în concediu și este plecat peste hotare, iar secretara a refuzat să discute cu noi.

„Avem nevoie de doamna secretară. – Eu nu vorbesc cu nimeni… – Noi în legătură cu problema eliberării… doamnă, avem câteva întrebări la dvs… ține ușa…”

Nu am reușit să-l găsim pe edilul localității nici la telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram