De ce șansele PD de a trece în Parlament trebuie examinate cu maximă seriozitate

Astăzi, toți fac calcule, pronosticuri privind partidele care vor accede în Parlament. Cu certitudine se știe că în Parlament vor accede Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Cu șanse reale sunt cotate și Blocul „Renato Usatîi”, Partidul „Șor”, Partidul Democrat și Platforma DA. Unii dau șanse și Alianței pentru Unirea Românilor, dar și Congresului Civic. Dintre toate aceste formațiuni creditate cu șanse reale merită atenție în special PD, la care mă voi referi în detalii în rândurile de mai jos.

Foto:

În primul rând, PD are o apreciabilă prezență în organele administrației publice locale. Este suficient ca fiecare primar dintre cei care au rămas în partid să convingă măcar o treime din alegătorii care l-au susținut în pretendentele alegeri locale și PD deja va avea numărul necesar de voturi pentru a fi prezent în viitorul Legislativ. E o provocare pe măsura capacităților primarilor PD? Cu siguranță! Or, primarii sunt oameni respectați în localitățile lor și mulți alegători își stabilesc preferințele electorale inclusiv reieșind din poziția primarilor.

În al doilea rând, PD are una dintre cele mai puternice și dezvoltate infrastructuri teritoriale. Și această infrastructură rămâne una impresionantă, indiferent de procesele complicate prin care PD a trecut în ultimii ani. Lucrând la doar jumătate din capacitatea sa, această infrastructură poate genera un rezultat în măsură să asigure prezența PD în viitorul Parlament.

În al treilea rând, PD are o imagine bună, mult mai bună decât imaginea cu care a mers în precedentele alegeri parlamentare. Și-a spus cuvântul amplul proces de purificare internă, prin care a trecut partidul în ultimii doi ani. Acest lucru, cu siguranță, va atrage spre partid o parte a electoratului indecis.

În al patrulea rând, PD este avantajat și de faptul că o bună parte din electoratul pro-european, care nu dorește să-și dea votul pentru PAS, caută alternative. Iar PD este o astfel de alternativă.

În al cincilea rând, PD este avantajat de faptul că pe centrul eșichierului politic este o breșă enormă. Niciun partid nu a reușit până acum să o acopere și nu este exclus că o parte din electoratul centrist, pe ultima sută de metri, se va orienta anume spre PD.

Iată de ce șansele PD de a fi în viitorul Parlament sunt cât se poate de reale. (P.)


Pub