Conflictul pe tema LGBT dintre UE și Ungaria ia amploare: Comisia Europeană amenință Budapesta cu un proces de judecată

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut astăzi Ungariei să renunțe la controversata lege, care ar fi „îndreptată împotriva minorităților sexuale”, avertizând Budapesta că, în caz contrar, va avea de suportat consecințe juridice.

Foto:

Șefa executivului european a vorbit despre aceasta la audieri în Parlamentul European, la Strasbourg, cu numai o zi înainte ca legea ungară să între în vigoare, la 8 iulie.

„Această lege este una rușinoasă, contravine profund valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, contravine protecției minorităților, demnității umane, egalității și respectului pentru drepturile omului”, a spus Von der Leyen.

Potrivit oficialei europene, Comisia își va folosi împuternicirile de gardian al tratatelor, dacă Ungaria nu remediază situația, prin intentarea unui  proces de judecată, care poate avea ca rezultat amenzi aplicate de Curtea Europeană de Justiție.

Adoptată cu voturile partidului de dreapta Fidesz al premierului Viktor Orban, legea ungară spune că filme, publicații și alte informații în care apar homosexuali și lesbiene nu pot fi arătate minorilor pentru că „ar avea consecințe negative asupra dezvoltării lor morale”.


Pub