Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele din Haiti, asasinat în…

Președintele din Haiti, asasinat în reședința sa privată, iar soția lui – rănită în atac

Președintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat, în noaptea de marți spre miercuri, în reședința sa privată din cartierul Pelerin din Puerto Principe de „un grup de persoane neidentificate” într-un „act barbar”, a declarat guvernul miercuri, 7 iulie, scrie Reuters.

Jovenel Moïse a fost împușcat de asasinii care au intrat în reședință în jurul orei 1:00, și care „vorbeau spaniolă”.

În atac a fost rănită de glonţ soția președintelui, Martine Moise, care primeşte îngrijiri medicale, se arată într-un comunicat de presă semnat de Joseph.

Primul ministru interimar Claude Joseph a declarat o stare de urgență pe fondul confuziei cu privire la cine va prelua frâiele țării.

„Conaționalii mei, rămâneți calmi pentru că situația este sub control”, a declarat acesta.

Președintele interimar al Haiti, Claude Joseph, a declarat stare de asediu în țară ca urmare a asasinării președintelui Jovenel Moïse, miercuri.

Într-un mesaj în fața națiunii, Joseph a spus că nu vrea să „arunce țara în haos” și că a luat decizia decretării stării de asediu la consiliul extraordinar al miniștrilor de miercuri dimineață.

La începutul lunii februarie, autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise, însă opoziţia politică a susţinut că a fost vorba pur şi simplu despre un scenariu imaginar prezentat de autorităţi.

Moïse era președinte în Haiti, cea mai săracă țară din America, printr-un decret, după ce alegerile legislative din 2018 au fost amânate și în urma disputelor cu privire la sfârșitul mandatului său.