Valeriu Cojocaru, Șeful IP Bălți, va fi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Untitled

Șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, va fi plasat în arest pentru 30 de zile. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul făcut de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Hotărârea a fost pronunțată astăzi, 7 iulie 2021, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

„Arest pentru fostul șef al Direcției 5. Procurorii PCCOCS anunță admiterea demersului de arest pentru 30 de zile și în privința fostului șef al fostei Direcții misiuni speciale a MAI – 1 din cei 3 reținuți luni”, menționează PCCOCS.

Reiterăm că în vara anului 2019, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, și-a dat demisia din funcția de șef al Direcție nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI). În august 2020, acesta a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Bălți.

Într-o investigație realizată în 2014, Ziarul de Gardă a scris că Valeriu Cojocaru, fost șef al Comisariatului de Poliție Fălești, demis pe 14 ianuarie 2013 de către ministrul de Interne pentru faptul că nu a informat MAI despre incidentul săvârșit la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, în care a fost rănit mortal Sorin Paciu, a continuat să activeze în cadrul MAI până în primăvara anului 2014.

Locotenent-colonelul de poliție nu a fost de acord cu ordinul MAI și, pe 3 februarie, l-a atacat în judecată, cerând restabilirea în funcție, achitarea salariului mediu pe durata lipsei forțate de la muncă, repararea prejudiciului moral cauzat în sumă de 100 de mii de lei, precum și încasarea cheltuielilor de judecată în sumă de 7 500 de lei.

În mai 2013, prin hotărârea Judecătoriei Centru, acțiunea a fost admisă parțial, Cojocaru a fost restabilit, i s-au plătit 26 112 lei, salariul mediu lunar pentru perioada absenței nemotivate de la serviciu, 10 mii de lei – prejudiciu moral, și 7 500 de lei – cheltuieli de judecată. În noiembrie 2013, Curtea de Apel Chișinău a anulat această hotărâre. Pe 14 aprilie 2014, CSJ a respins recursul fostului comisar, decizia fiind una definitivă și irevocabilă.

Deși demis din MAI, Valeriu Cojocaru a activat totuși în cadrul acestei instituții, fiind șef de secție în cadrul Direcției Misiuni Speciale. Ulterior, fostul comisar de Fălești a fost înlăturat din nou din sistem.

Amintim că pe data de 5 iulie Dorin Damir împreună cu șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocari, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră au fost reținuți în urma unor percheziții efectuate de PCCOCS și SIS la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele mai multor persoane.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente