fbpx

doc | Dedesubturi politice la reținerea lui Damir și Cojocaru? „Ofiţerul sub acoperire”, denunțat de „comisarul lui Voicu” și prejudiciul adus statului

Angajaţii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au reţinut luni trei persoane bănuite de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat şi fals în acte publice. Este vorba despre şeful inspectoratului de Politie Bălţi, Valeriu Cojocaru, un inspector din cadrul Poliţiei de Frontieră, lon Cojocaru, şi preşedintele Asociaţiei FEA (Fighting & Entertainment Association), Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mierucri, judecătorii au admis demersul procurorilor de a-i plasa în arest preventiv pentru 30 de zile pe numele lui Damir și Cojocaru.

Prejudiciu de 7.960 de euro adus statului

Potrivit Ordonanţei de recunoaştere a lui Dorin Damir în calitate de bănuit, semnată pe 4 iulie curent de către procurorul Dumitru Raileanu, obtinută în exclusivitate de către ziarulnational.md, acuzaţiile vizează perioada anilor 2017 – 2019, când Damir ar fi fost angajat fictiv în calitate de „ofiţer superior sub acoperire” în cadrul secţiei nr.1 „K” a Direcţiei nr. 5 a inspectoratului Naţional de investigaţii. Secţia repectivă era condusă în acel moment de lon Cojocaru, iar Valeriu Cojocaru era şeful Direcţiei nr. 5.

Cauza penală pentru abuz în serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu a fost pornită încă pe 22 ianuarie 2021, iar pe 30 iunie curent a fost comasată cu altă urmărire penală în care acelaşi Damir este bănuit de delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat şi fals în acte publice.

Potrivit procurorului Răileanu, Damir s-ar fi „folosit” de influenţa pe care o avea datorită faptului că era finul lui Vlad Plahotniuc, şefu I partidului de la guvernare în 2017, şi „I-a instigat” pe Valeriu Cojocaru să-I angajeze în calitate de „ofiţer superior sub acoperire”, ceea ce sugerează faptul că acuzaţiile la adresa lui Damir au fost formulate, cel mai probabil, în baza unui denunţ al lui Cojocaru.

Acuzatorul arată că, astfel, Dorin Damir a beneficiat, fără a avea vreun drept, de acces la secretul de stat şi a primit nemotivat salariu de la stat în perioada lunilor iulie 2017 – septembrie 2019. Prejudiciul adus statului, în proporţii deosebit de mari, este de 170.294,75 de lei sau 7.960 de euro.

În aceeași cauză penală este vizată și Ana Răilean, o subalternă a lui Cojocaru.

Imagini „de la FSB” în campania electorală

Reţinerea celor trei persoane are loc în ultima săptămână a campaniei electorale pentru parlamentarele din 11 iulie şi la scurt timp după ce candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Dinu Plîngău, a făcut publice imagini în care Dorin Damir, Alexandru Jizdan, fost ministru de interne, şi Renato Usatîi, împuşcau pe un poligon specializat din Chişinău.

Usatîi a declarat atunci că acest video a fost filmat în anul 2011 şi ar fi fost extras dintr-un telefon confiscat de FSB-ul rusesc, în urma percheziţiilor de la domiciliul său din Moscova din 2016. Primarul de Bălţi a mai spus că aceste imagini ar fi ajuns la Platforma DA prin intermediul lui lgor Dodon, notează sursa citată.

„Dosarul în privinţa lui Cojocaru e răzbunarea lui Dodon un milion de procente”

Acum, acelaşi Usatîi denunţă o „răzbunare” din partea lui Dodon la adresa lui Valeriu Cojocaru şi sugerează că procurorii ar sta la cheremul socialistului, fiind vorba de un „show” care ar avea legătură cu campania electorală.

Citește continuarea articolului pe ziarulnational.md.

Articole asemănătoare

Back to top button