/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Proiectul PAS care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană nu a fost susținut de CEC

07 iulie 2021, ora 19:14

Proiectul de hotărâre înainta de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua de 11 iulie, nu a fost susținut de Comisia Electorală Centrală (CEC), întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Menționăm că de două ori s-a încercat introducerea proiectului PAS pe ordinea de zi, dar de fiecare dată nu s-a ajuns un vot. Astăzi, reprezentantul cu drept consultativ al PAS-ului a înaintat CEC-ului din nou acest proiect, cel din urmă fiind dezbătut de către membrii Comisiei.

În cadrul ședinței, reprezentanta PAS-ului cu drept de vot consultativ, Veronica Mihailov-Moraru, a solicitat recuzarea de la examinarea acestui subiect a membrului CEC Maxim Lebedinschi, însă, cererea nu a fost susținută.

„La examinarea și adoptarea unei hotărâri de domnul Lebedinschi, care este exponentul părții componente a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și al cărui frate deține calitatea de candidat pe lista BECS, crează suficiente și rezonabile suspiciuni”, a spus reprezentanta PAS.

Întrucât este vorba despre un act normativ, Comisia a solicitat avizul Ministerului Justiției și Centrului Național Anticorupție (CNA), care urmau să prezinte expertiza juridică a documentului. Marți, CEC a primit expertiza juridică de la cele două instituții.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, candidata PAS la anticipate, Olesea Stamate a făcut un apel către membrii CEC, îndemnându-i să aprobe proiectul de hotărâre înaintat de PAS care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua de 11 iulie.

„Arhitectul acestei blocări este Maxim Lebedinschi. Și de această dată se încearcă o șmecherie. Pentru introducerea pe ordinea de zi sunt necesare cinci voturi. Când unul dintre membrii CEC nu vine, când altul. Alții se contează când proiectul a fost blocat. Se văd de la o poștă acțiunile concertate ale celor pe care îi controlează Lebedinschi. Nu ascultați de Lebedinschi. Propunerile lui sunt dictate de Igor Dodon, liderul socialiștilor. Faceți ce trebuie să faceți”, a spus Stamate.

Și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a făcut un apel repetat către CEC să adopte în regim prioritar o decizie care să prevină transportare organizată a alegătorilor la scrutinul din 11 iulie.

Amintim că PAS îl acuză pe Igor Dodon, care este numărul doi pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, că vrea să cumpere 70 de mii de voturi. Sergiu Litvinenco, candidat la funcția de deputat din partea PAS, a declarat că „informațiile pe care le deține sunt certe”, iar acum se fac pregătirile necesare pentru această „fraudă”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram