Soția sau soțul „pe primul plan”: Pe cine a depistat ANI în conflict de interese

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către cinci subiecți ai declarării. Aceștia au admis conflicte de interese în funcțiile deținute, luând decizii în privința soților sau soțiilor, fără ca să declare și să aștepte o soluții pentru situațiile de conflict cu persoanele apropiate.

Foto: Unimedia

În februarie 2021, ANI a fost sesizată că Directorul Școlii de tip-internat pentru copiii orfani și rămași fără îngrijirea părinților din orașul Strășeni are în subordinea sa angajată o rudă de gradul 1. În cadrul controlului inițiat, inspectorul a stabilit că în perioada 2017 – 2019, acesta s-a aflat în patru situații de conflict de interese, atunci când a emis acte administrative în privința soției sale. Astfel, acesta a admis consumarea conflictelor de interese prin faptul că nu a declarat și nu a soluționat prin abținere conflictul real în care se afla în raport cu persoana apropiată.

La fel a procedat și Șeful IMSP „Centrul de Sănătate Baimaclia”, care a admis 14 conflicte de interese cu sine însăși și cu soțul, angajat fiind în calitate de șofer. Mai exact, în perioada 2016-2019, șefa Centrului de Sănătate Baimaclia a semnat și emis acte administrative prin care își acorda sieși și soțului premii bănești. Suma premiilor oscilau între 500 de lei și peste 18 mii de lei. Totuși, în decembrie 2019, aceasta a încercat să declare un conflict de interese la organul ierarhic superior despre un ordin prin care urma să își mai acorde premii în valoare de 8 436,80 lei și de 3 500,00 lei, precum și soțului său în valoare de 994,40 lei. Însă, nu a primit o soluție în acest sens, așa că a luat decizia de a-l semna.

Cu conflicte de interese s-a ales și primarul satului Cenac din raionul Cimișlia. Până la intrarea în vigoare a noii legi în anul 2016, acesta a semnat trei dispoziții în privința soției sale, prin care a fost numită în calitate de director interimar până la numirea directorului pe bază de concurs la gradinița din localitate și a dispus acordarea concediilor din contul concediilor anuale de odihnă. Ulterior, acesta nu s-a conformat nici noilor prevederi și a continuat să emită acte administrative în privința soției sale, acordându-i astfel, concedii și majorare de salariu.

Și un consilier local din Consiliul local satul Grigorievca din raionul Căușeni a decis să evite legea. În decembrie 2020, acesta a participat prin vot la adoptarea Deciziei asupra chestiunii ce viza interesele soției sale pentru acordarea premiului anual cu privire la rezultatele activității în anul 2019.

Interese personale s-au depistat și la directoarea grădiniței din satul Cremenciug din raionul Soroca. Din 2016, când a angajat soțul în cadrul grădiniței și până în 2019, aceasta a semnat în total 15 acte juridice și administrative în care a luat decizii în interesele soțului.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, subiecții riscă să rămână fără funcțiile ocupate și nu vor avea dreptul de a accede în funcții publice sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscriși și în Registrul Interdicțiilor.


Pub