Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii PCCOCS anunță că au…

Procurorii PCCOCS anunță că au cerut mandat de arest preventiv pe numele celor trei persoane, printre care și Dorin Damir, reținute de SIS și PCCOCS

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță marți, 6 iulie, că au cerut mandat de arest preventiv pe numele celor trei persoane, printre care și Dorin Damir, reținute luni, 5 iulie de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și PCCOCS.

„În seara zilei de marți, procurorii PCCOCS au depus demersurile de aplicare a arestului preventiv, pentru un termen de 30 de zile, în privința celor 3 persoane reținute în dosarul fostei Direcții5 a MAI”, menționează PCCOCS.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (​PCCOCS) au efectuat luni, 5 iulie percheziții la mai multe locații din Capitală.

Potrivit reprezentanților PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul INI al IGP al MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

ULTIMA ORĂ! Ofițerii SIS și PCCOCS descind la mai multe locații din Capitală. Dorin Damir, finul lui Plahotniuc, a fost reținut. Detalii

Potrivit PCCOCS, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală, acum câteva minute au fost reținute 3 persoane: șeful Inspectoratului de Politie al mun. Bălți, un inspector din cadrul Poliției de Frontieră și președintele Asociației FEA.

Urmărirea penală este în plină desfășurare iar Procuratura va reveni cu detalii pe parcurs.

Dorin Damir este finul de cununie al fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

La 26 august 2020, IGP anunța printr-un comunicat de presă că Valeriu Cojocaru a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Bălți.

În vara anului 2019, Cojocaru și-a dat demisia din funcția de șef al Direcție nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații.

Într-o investigație realizată în 2014, ZdG a scris că Valeriu Cojocaru, fost şef al Comisariatului de Poliţie Făleşti, demis pe 14 ianuarie 2013 de către ministrul de Interne pentru faptul că nu a informat MAI despre incidentul săvârşit la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, în care a fost rănit mortal Sorin Paciu, a continuat să activeze în cadrul MAI până în primăvara anului 2014. Locotenent-colonelul de poliţie nu a fost de acord cu ordinul MAI şi, pe 3 februarie, l-a atacat în judecată, cerând restabilirea în funcţie, achitarea salariului mediu pe durata lipsei forţate de la muncă, repararea prejudiciului moral cauzat în sumă de 100 de mii de lei, precum şi încasarea cheltuielilor de judecată în sumă de 7500 de lei. În mai 2013, prin hotărârea Judecătoriei Centru, acţiunea a fost admisă parţial, Cojocaru a fost restabilit, i s-au plătit 26 112 lei, salariul mediu lunar pentru perioada absenţei nemotivate de la serviciu, 10 mii de lei – prejudiciu moral, şi 7500 de lei – cheltuieli de judecată. În noiembrie 2013, Curtea de Apel Chişinău a anulat această hotărâre. Pe 14 aprilie 2014, CSJ a respins recursul fostului comisar, decizia fiind una definitivă şi irevocabilă.

Deşi demis din MAI, Valeriu Cojocaru a activat totuşi în cadrul acestei instituţii, fiind şef de secţie în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale. Ulterior, fostul comisar de Făleşti a fost înlăturat din nou din sistem.

Notă:Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.