Ce se întâmplă cu Casa Modei și fostul sediu ASITO. Explicăm pe cât de scurt se poate

Fostul sediu al companiei ASITO și Casa Modei din capitală constituie un subiect de confruntare în instanțele judecătorești dintre omul de afaceri Vladimir Russu, proprietarul companiei ce deține imobilele, și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, fostul proprietar al companiei ASITO. Primul îl acuză pe Platon de atac raider asupra celor două imobile, în timp ce Platon spune că cele două imobile i-au fost furate de Plahotniuc, iar Vladimir Russu a încercat să le legalizeze. 

Disputa dintre cei doi a ajuns la Curtea de Apel, însă cauza penală a fost întoarsă în instanța de fond, la un alt complet de judecată.

Moldova.org îți propune să vezi de unde a pornit conflictul și ce reprezintă de fapt cele două imobile.

Ce reprezintă Casa Modei și sediul ASITO

Centrul de Modă de pe bulevardul Ștefan cel Mare 182 din Chișinău, numit de toți „Casa Modei”, este un imobil cu o suprafață de peste 9.000 de metri pătrați, cu un teren adiacent de 0,6 ha. Valoarea acestuia a fost evaluată la aproape 56 milioane de lei. 

Sediul ASITO din str. G. Bănulescu-Bodoni este o clădire cu o suprafață de peste 6.600 de metri pătrați, cu un teren adiacent de 0,5 ha, evaluată la peste 80 milioane de lei cu tot cu teren. 

Potrivit jurnaliștilor RISE, de-a lungul anilor, clădirea ASITO a fost sechestrată și implicată în procese de judecată și, de rând cu Centrul de Modă, preluată de proxy și companii intermediare. 

În toamna lui 2014, Centrul de Modă intră în proprietatea Interprimcolect SRL, companie cu sediul juridic în or. Comrat, deținută la acel moment de un ucrainean. În 2021, Procuratura Generală a confirmat că Veaceslav Platon este beficiarul efectiv al acesteia. Cât privește clădirea ASITO, aceasta a aparținut, prin diferite companii, lui Platon, care, la rândul său, a preluat-o de la Vladimir Plahotniuc odată cu achiziționarea a 83 la sută din pachetul de acțiuni al companiei. Plahotniuc a negat însă acest lucru.

RISE Moldova menționează că, în 2015, ambele clădiri ajung la o singură firmă – Imobil Construct Investment SRL, care le vinde firmei Capital Investments SRL. În primele zile ale anului 2017, Capital Investments fondează Continental Business Invest SRL și varsă în capitalul social al noii companii Centrul de modă și sediul ASITO, evaluate atunci la aproape 134 milioane de lei. O lună mai târziu, proprietarii celor două imobile au devenit Vladimir Russu, care a preluat 61,64%, și Nina Ladîghina – 38,36%.

De unde a pornit conflictul?

La finele lunii martie 2021, omul de afaceri Vladimir Russu îl acuză pe Veaceslav Platon de „atac raider”, declarând că acesta vrea să obțină fostul sediu al companiei ASITO și „Casa Modei”. Russu acuză Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana, că, printr-o hotărâre judecătorească, a oferit lui Platon cele două proprietăți „pentru păstrare și folosință”, plasându-le sub sechestru.

Însă acest lucru s-a întâmplat încă în decembrie 2020, deciziile judecătorești fiind explicate prin faptul că sechestrele și trecerea în folosință au fost aplicate la solicitarea lui Platon în cadrul unei cauze penale, care se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

La rândul său, Veaceslav Platon a declarat pentru Ziarul de Gardă că Vladimir Russu este „un element de acoperire de-al lui Plahotniuc, după care Plahotniuc se ascunde, care și-a trecut activele pe numele lui”. 

Se implică procurorul general 

La începutul lunii aprilie 2021, procurorul general Alexandr Stoianoglo a admis plângerile companiilor deținute de Vladimir Russu și a dispus anularea a 6 ordonanțe emise anterior de PCCOCS, prin care „Casa Modei” și fosta clădire ASITO au fost recunoscute drept corpuri delicte și au fost sechestrate. 

Stoianoglo a depus la Curtea Supremă de Justiție un recurs prin care solicită casarea încheierilor judecătorilor de instrucție care i-au permis lui Veaceslav Platon să intre în posesia celor două imobile. Recursul este motivat prin violarea de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dreptului de proprietate  – încălcare care, potrivit procurorului general, în caz că nu va fi corectată, poate duce la condamnarea Republicii Moldova la CtEDO.

Prin urmare, procurorul general a restabilit drepturile Continental Business Invest SRL și SCM Development Mol SRL, dispunând restituirea celor două imobile proprietarului.

Dosarul Casa Modei și ASITO, întors în prima instanță

În luna mai, Veaceslav Platon a cerut anularea ordonanței procurorului general, însă magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au calificat drept neîntemeiată plângerea înaintată de avocații lui Platon. 

Însă, la 8 iunie, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul avocaților lui Veaceslav Platon și a întors cauza penală în instanța de fond, la un alt complet de judecată. Continental Business Invest SRL a calificat hotărârea în cauză drept una una ilegală.

„Plenul Curții de Apel consideră că judecătorul de instrucție a încălcat dreptul avocaților lui Platon atunci când a pronunțat decizia în lipsa lor. Precizăm că aceștia au absentat din cauza unui pretins test pozitiv la Covid-19, însă acel test era fals, fapt confirmat de instituția responsabilă  – Agenția Națională de Sănătate Publică. Reamintim că până la prezentarea testului fals care avea scopul evident de a tergiversa examinarea cauzei, avocații lui Platon au participat la ședințe și de fiecare dată au cerut amânarea neîntemeiată a deciziei judecătorești în cadrul a cel puțin 4 ședințe. Atât părțile implicate în proces, cât și observatorii din societate au putut vedea cu ușurință cum Platon și avocații săi încercau tergiversarea cauzei la Judecătoria Ciocana”, se arată într-un comunicat al companiei.

În acesta se mai arată că anume din motivul că încheierea judecătorului de instrucție este irevocabilă, Curtea de Apel a respins (în luna ianuarie și februarie) alte două recursuri pe acest caz. „Însă a treia oară, într-o manieră absolut inexplicabilă, l-a admis, l-a examinat și a decis întoarcerea dosarului în instanța de fond. Mai grav decât atât este faptul că singurul argument pe care se sprijină decizia plenului este un Test anti-Covid fals prezentat de avocatul lui Platon”, se mai spune în comunicat.

Continental Business Invest SRL precizează că dosarul „Casa Modei” și fostului sediu ASITO se află acum pe masa a două instanțe: Judecătoria Ciocana, unde a fost întors recent de instanța ierarhic superioară, și pe masa Curții de Apel, unde avocații Continental Business Invest SRL au solicitat asigurarea echității în fața legii și anularea controversatei decizii din luna decembrie 2020, atunci când a fost încălcat flagrant dreptul lor la apărare.

Între timp, prima ședință de rejudecare a dosarului a fost programată pentru luni, 5 iulie, la Judecătoria Chișinău, Ciocana, dar a fost amânată la solicitarea avocaților lui Vladimir Russu, care au nevoie de timp ca să administreze probe și să le prezinte în instanță. Următoarea ședință va avea loc pe 19 iulie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.